Најновије

КО ВОДИ У ТРЦИ ЗА ПРЕМИЈЕРА: У игри четири имена из СНС-а

Иако званично још нису почели преговори Српске напредне странке, која је освојила највише мандата на парламентраним изборима, са будућим коалиционим партнерима у новој влади, медији већ спекулишу да се већ разговара на релацији СНС и СПС. Појавила су се и прва имена оних који би могли да буду на месту премијера и на неким министарским местима.

Фото: Јутјуб

Тако су провладине Новости објавиле да највише шансе за позицију премијера има садашњи министар финансија Синиша Мали, а „у игри“ су још три имена из СНС Ана Брнабић, Милош Вучевић и Горан Весић.

Према сазнањима Новости, најмање шанси да се нађе у тој улози има досадашњи заменик градоначелника Београда Весић. Према писању овог листа, мале шансе да води нову владу има и Ивица Дачић, лидер СПС, чији је изборни слоган био „Ивица Дачић – премијер Србије“, а кампања социјалиста се сводила на то да је за Србију најбоље да он буде премијер а Александар Вучић, председник државе.

Када је реч о саставу владе, ако је веровати медијима, окосницу ће чинити СНС и СПС, иако су социјалисти, као проруска опција у Србији, виђени и ван извршне власти због рата у Украјини.

О СПС као коалиционом партнеру не говори јасно ни лидер напредњака Александар Вучић.

Он је у том контексту гововрио о странкама мањина. С друге стране, Дачић изјављује да је увек спреман за сарадњу.

„Сто пута сам рекао да је неспорна наша добра воља да, уколико СНС жели да настави сарадњу, да смо спремни да разговарамо. Имамо добру сарадњу у последњих десет година, остварили смо добре резултате а имамо и заједничке циљеве“, рекао је лидер СПС.

Није познато ни да ли ће социјалисти увећати број ресора, с обзиром на то да су на претходним изборима освојили 100.000 гласова више него пре две године и у Скупштини Србије ће имати 31 посланика.

СПС у Влади сада заступају Бранко Ружић као министар просвете и Новица Тончев као министар без портфеља.

Медији су писали и да би из Владе могао да „лете“ и Александар Вулин, министар унутрашњих послова, као и Ненад Поповић, министра без портфеља, који су такође у јавности означени као обожаваоци Русије.

Позиција Дачича, као одлазећег председника Скупштине Србије, врло је занимљивија.

Па се тако спекулише да му је понуђена позиција министра одбране, али да он то не жели због „расула у војсци и лоше ситуације у предузећима наменске индустрије”.

Дачић би, како се пише Нова, да буде министар спољних послова, али према изворима овог листа тешко да ће му жеља бити испуњена због међународних околности и инсистирање Европске уније и Запада да Србија уведе санкције Русији због агресије на Украјину.

Дачић је, коментаришући ове наводе рекао да су му новинари „Нове“ поставили то питање и да им је одговорио да он и Вучић „уопште нису разговарали“.

„Немогуће је, дакле, да је неко неком нешто нудио или да је неко одбијао и тражио нешто друго, али – нешто мора да се пише“, прокоментарисао је Дачић.

Он је рекао да је за њега питање на који начин може да помогне Вучићу у Србији, а не да ли ће у својој политичкој биографији, додаје нову звездицу.

Можда још занимљивије од тога шта ће бити са Дачићем је питање каква је политичка будућност Небојше Стефановића, одлазећег министра одбране, будући да је већ дуже време под ударом страначких колега и таблоида који га оптужују да је прислушкивао предсендика Србије.

У вези њега постоје две јасне могућности или ће остати или неће у влади, а то, као и све друго, зна само Вучић.

Пише се да Стефановић остаје у влади „јер има заслуге у основању СНС и јер је човек Запада“ тачније САД.

Према медијским спекулацијам Западу су осим њега блиски и премијерка Ана Брнабић, али и министарке Зорана Михајловић и Татјана Матић, па их зато можемо очекивати и у новој влади. Таблоиди, с друге стране, такаву поделу улога ко је коме близак и чији је ко човек виде као покушај да се у нови кабинет у Немањиној 11 на силу угурају Стефановић и Михајловић који су „под њиховом сталном паљбом“.

Михајловић је за Инсајдер телевизију рекла да је један од услова да уопште разговара о учешћу у наредној Влади тај да ли постоји спремност да се мења енергетика или не. „Ако нисмо, онда то није место за мене“, рекла је Михајловић.

Она је између осталог рекла, а због тога била и посебно нападана у таблоидима, и да је важније од тога када ће бити формирана влада, какав је њен циљ, какву поруку шаље, какав ће бити експозе и програм.

„Мој став је и да ћемо морати да имамо јаснији став према рату у Украјини, да будемо рационални и да гледамо у будућност, немамо времена да гледамо у прошлост, јер се свет мења“, изјавила је Михајловић.

Ако не остане премијерка. Ана Брнабић би, како се спекулише могла бити нова министарка спољних послова или пак председница Скупштине Србије. Неки је виде и у улози амбасадорке.

У јавност је испливала и спекулација да ће актуелна министарка за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић, променити ресор и отићи у ресор заштите животне средине који је досад водила Ирена Вујовић.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА