Најновије

БУНДЕСТАГ ОДЛУЧИО: Немачка војска остаје на Космету

Са 526 гласова за и 99 против, Бундестаг је одобрио наставак учешц́а снага Бундесвера у Кфору. У овој мисији, како се наводи на сајту Бундестага, предвиђено је распоређивање до 400 војника.

Немачка војска (Фото: Бундесвер)

Задаци Бундесвера, како се наводи, укључују подршку „развоју стабилне, демократске, мултиетничке и мирне Републике Косово, успостављање Косовских безбедносних снага као демократски контролисане, мултиетничке безбедносне организације и других актера у контексту реформе сектора безбедности у припреми за даљу интеграцију у евроатлантску структуру”.

У саопштењу на сајту Бундестага наводи се да савезна влада безбедносну ситуацију сматра и даље углавном мирном и стабилном, али да постоји потенцијал за сукоб и ескалацију, посебно на северу, као и да су односи између Косова и Србије и даље напети.

"Унутрашња политичка ситуација на Косову је и даље крхка, узимајући у обзир север земље. У позадини руског агресорског рата у Украјини расте забринутост због руских покушаја дестабилизације. Косово и даље жели присутво Кфора", наводи се у саопштењу, у коме се подсећа да је правни основ за ову мисију Резолуција 1244 (1999) Савета безбедности Уједињених нација и одлука Северноатлантског савета о мисији из 1999. године.

Како Приштина отима српско културно наслеђе, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА