Најновије

Гласање о Орлићу поделило бившу фракцију ПОКС-а

Жика Гојковић, Весна Савовић Петковић и Биљана Драгић подржали су избор Орлића за председника скупштине, а Милош Парандиловић није, чиме је овај некадашњи део ПОКС-а практично избрисан.

Фото: Синхуа

На дан кад је биран нови председник Народне скупштине, Војислав Михаиловић је, у расправи, обавестио све да, одлуком ресорног министарства, постоји само један Покрет обнове краљевине Србије и да је он његов заступник. Нико од четири посланика до тада јединог легитимног ПОКС-а на то није реаговао, али су и поменута одлука, као и гласање њих троје за избор Владимира Орлића, док је један од носилаца изборне листе „Бошко Обрадовић – СП Двери – ПОКС – Милош Парандиловић”, Милош Парандиловић, био против, практично потпуно избрисали постојање овог дела те странке. То нам је потврдио и Парандиловић.

За избор Владимира Орлића гласала су 154 посланика, а међу њима су били и Жика Гојковић, до одлуке Министарства за државну управу и локалну самоуправу лидер ПОКС-а, као и Весна Савовић Петковић и Биљана Драгић. Милош Парандиловић је гласао против, а сви су гласали за избор свих потпредседника, и оних из редова власти, и из опозиције. Но, гласати за потпредседнике је нешто што је уобичајена и добра скупштинска пракса будући да се о њима постиже договор, па сви гласају за све. Избор председника је већ нешто друго, то, углавном, указује и да ће они који се тако изјасне највероватније бити део парламентарне већине. Будући да је листа на којој су изабрани у предизборној кампањи била љута опозиција власти и да су њени представници истицали да ће се и у скупштини тако понашати, „никакви договори о уласку у власт не долазе у обзир”, ово је било поприлично изненађење.

Три дана смо покушавали да од Жике Гојковића чујемо да ли је подршка Орлићу знак да ће се приклонити парламентарној већини или просто гест неке добре воље за стварање боље атмосфере, али нам то није успело. Гојковић се просто није јављао.

Милош Парандиловић, који је, стекао се утисак, баш љут и због овог гласања, али и због, како тврди, Гојковићеве улоге у одлуци министарства, о својој одлуци да гласа против, али и о одлуци колега да буду „за”, за „Политику” каже: „Ја сам био један од двојице носилаца листе ’Бошко Обрадовић – Патриотски блок – Двери – ПОКС – Милош Парандиловић’ на минулим изборима, а током изборне кампање наступали смо опозиционо и дали реч бирачима да ћемо бити опозиција у парламенту. Ја сам своју реч одржао. Због чега Жика Гојковић није одржао своју реч и због чега је повукао папире из Министарства за државну управу и локалну самоуправу, препуштајући тако ПОКС Војиславу Михаиловићу, какав је то дил и с ким, морате да питате њега, уколико буде желео да прича, а не верујем да хоће.”

Његово помињање Гојковићевог „повлачења папира” из министарства можда објашњава зашто није било никакве реакције на Михаиловићево обавештење посланицима, а о чему се ту ради, Парандиловић каже: „Жика Гојковић је отишао у министарство и повукао папире о спору око тога ко је заступник ПОКС-а. Он се тим потезом повукао из спора и практично препустио странку Војиславу Михаиловићу, сагласио се да Михаиловић буде уписан као заступник ПОКС-а, а да притом није имао одобрење ниједног страначког органа, штавише, никога о томе није ни консултовао. Дакле, није то никаква одлука министарства, министарству је, после овога, било лако да донесе решење о упису Михаиловића у регистар уместо, како је било до дата, Жике Гојковића. Ништа друго и није могло да уради. То се види и из решења.”

У решењу, које помиње Парандиловић, опширно је наведено све што се догађало у спору две фракције ПОКС-а, набрајају се сви поднесци једне и друге стране и истиче: „Министарству је 18. јула 2022. године достављен поднесак Жике Гојковића од 13. јула 2022. године, којим обавештава ово министарство, између осталог, да одустаје од свих навода и доказних предлога које је имао у предмету број 00-00-00001/2022-28 и изражава подршку и своју сагласност да се као нови законски заступник ПОКС-а упише Војислав Михаиловић.”

Парандиловић каже: „Као неко ко је од рођења монархиста, што ћу бити до краја живота, ја ћу све учинити да та идеја не пропадне. То је све што могу сад да кажем, а тренутно немам идеју шта и како урадити.”

Како ће, пошто је остао сам, наступати у скупштини, Парандиловић каже: „То ћу видети с људима који су, после препуштања странке Михаиловићу, остали без странке, а има нас поприлично. Видећемо у наредном периоду, још смо под шоком.” А, хоће ли се, можда, прикључити посланичком клубу коалиционих партнера с изборне листе, Дверима, не жели, каже, сад да прича. Истиче: „Да сам то хтео, већ бих био у том клубу. Видећемо, хоћу да донесемо одлуку хладне главе с људима, све је то још свеже и поприличан шок за све нас. Морамо да се консултујемо, да видимо шта мисле одбори, има их педесетак, имамо исто толико и повереништава, морам с њима да видим шта и како даље.”

Зашто су гласале за Орлића и да ли је то знак да ће бити део парламентарне већине, покушали смо да питамо и две посланице. Биљана Драгић није одговарала на наше позиве, а Весна Савовић Петковић нам је кратко рекла: „Договор је да све информације даје искључиво Жика Гојковић.” Жика Гојковић, за сада, ћути.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА