Најновије

ДОДИК ОДГОВОРИО НАТО ПАКТУ: Нисте чувари интегритета БиХ

БиХ ни од кога није тражила да се праве било какви посебни услови и мере за њу, па тако ни од НАТО-а, поручио је данас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и истакао да НАТО нема никакве улоге у БиХ и да није чувар њеног територијалног интегритета и суверенитета.

Милорад Додик (Фото: РИА Новости)

Додик је, реагујући на преписку министра иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, оценио за Срну да је очигледно реч о још једној злоупотреби.

Он је истакао да Турковићева нема никаква овлашћења у области одбране, ни на спољном, ни на унутрашњем плану, те да је једино надлежно место за комуникацију са НАТО-ом и другим земљама по војним питањима Председништво БиХ, које је овај пут заобиђено.

"То је ујдурма муслиманске стране, која покушава да осигура да она на једини начин представља БиХ, што, наравно, није тачно", указао је Додик.

Додик је оценио да би то и сам Столтенберг требало да зна.

"А, ако не зна, онда је немушто увучен у преписку око тога", рекао је Додик.

Он је указао и да учешће министра одбране у Савету министара Сифета Поџића раније у неким консултацијама не значи одлуку БиХ.

"И у том погледу апсолутно долази до игнорисања органа БиХ", рекао је Додик и нагласио да зато чуди када Столтенберг говори о суверенитету БиХ, који је, како каже, драстично уништен и доведен у питање.

Додик је истакао да БиХ није тражила никакве додатне мере, нити у њој постоји малигни утицај о којем они говоре.

"Постоји утицај других земаља у свему томе. БиХ није у никаквом уговорном односу са НАТО-ом. Постоји План реформи, али то је план органа БиХ, а не уговорни однос са Алијансом, тако да у том погледу апсолутно не стоји тврдња да се БиХ налази на атлантском путу. То апсолутно није тачно", нагласио је Додик.

Он је појаснио да покушаји да се то понавља, без обзира на конкретну ситуацију на терену, апсолутно иде само у смеру тога да се та ситуација наметне, што, како је поновио, није могуће.

"Председништво БиХ је утврдило План реформи, и то је једина контакт-тачка са НАТО-ом. НАТО нема никакве улоге у БиХ, није чувар њеног територијалног интегритета и суверенитета", поновио је Додик.

Он је оценио да је очигледно да НАТО, на овај начин, то угрожава.

Српски члан Председништва БиХ је истакао да и ако постоји неки утицај, онда је то утицај, и то доста малигни, колективног Запада, који је, како је рекао, уместо да спроводи Дејтон, руши Дејтон и уставни поредак БиХ.

Додик је одбио било какву могућност да писмо Турковићеве генералном секретару НАТО-а има званични карактер, јер је реч о, како каже, незваничној особи која је себи дала за право да комуницира у име муслимана у БиХ.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг навео је у писму Турковићевој да ће НАТО "наставити да сарађује са БиХ и другим међународним партнерима ради очувања стабилности и промоције реформи у БиХ", саопштено је данас из Министарства иностраних послова у Савету министара.

Столтенберг је, у одговору Турковићевој на писмо у којем га је "упознала о изазовима са којима се БиХ суочава у вези са актуелним дешавањима у Европи и региону", напоменуо да НАТО снажно и недвосмислено подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ, те функционалност институција.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА