Најновије

"ПРИЗНАЈТЕ ГЕНОЦИД, МОРАЋЕТЕ ПРЕ ИЛИ КАСНИЈЕ" Пољаци озбиљно припретили Кијеву

Заменик пољског министра културе изјавио да се масакр над Пољацима из 1943. може дефинисати као геноцид и да Украјина то мора да призна.

Пољска војска. (Фото: Јутјуб)

Реч је о масовном убиству Пољака од стране украјинских националиста током Другог светског рата у два украјинска региона, а пољски званичник сматра да ће Кијев то морати да призна пре или касније.

- Мораће то да признају, јер је реч о чињеници. Била је донета политичка одлука која је спроведена с циљем етничког чишћења, а то је истребљење целокупне националане мањине која је на том подручју живела вековима. То је геноцид и уклапа се у све одреднице дефиниције геноцида, дакле ту нема расправе. То је историјска чињеница, а пре или касније Украјина ће то морати да призна - рекао је Јарослав Селин за пољске медије.

Наиме, према подацима пољских историчара између 100.000 – 130.000 етничких Пољака масакрирано је, а злочин је починила армија Степана Бандере.

Пољски парлиамент установио је 2016. године национални дан сећања на жртве, који се обележава сваког 11. јула, када је Бандерина армија УПА напала 150 градова у областима Волхиниа и Источна Галициа у којима су живели припадници пољске националне мањине.

Званични КИјев тада је реаговао, тврдећи да је усвајање такве резолуције у Варшави контрапродуктивно, подсећа Раша тудеј.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА