Најновије

ТРАМПОВ КАНДИДАТ ПОРАЗИО ЊЕГОВОГ ВЕЛИКОГ НЕПРИЈАТЕЉА: Да ли је ово назнака за нови мандат у Белој кући?

Лиз Чејни, чланица Представничког дома Конгреса САД у последњих пет година и једна од највиђенијих противника Доналда Трампа у Републиканској странци, изгубила је примарне партијске изборе у држави Вајоминг и могуц́ност да се поново кандидује за конгрес.

Доналд Трамп. (Фото: Јутјуб)

Чејни је изгубила на примарним изборима у Републиканској странци од Харијет Хагеман, коју подржава бивши амерички председник Доналд Трамп. Хагеманова ц́е тако бити кандидат републиканаца на предстојец́им изборима за Конгрес.

Лиз Чејни је, иначе, један од највиђенијих Трампових опозиционара у странци. Она је једна од 10 републиканаца у Конгресу који су гласали за Трампов опозив после нереда 6. јануара испред Капитола у Вашингтону, где су Трампове присталице протестовале тврдец́и да је почињена изборна крађа.

Чејнијева је и потпредседница истражног комитета који истражује Трампову улогу у нередима на Капитолу 6. јануара.

Лиз Чејни је ц́ерка Дика Чејнија, дугогодишњег републиканског конгресмена, који је у Представничком дому био 10 година, пре него што је постао министар одбране у време администрација Џорџа Буша Старијег и Млађег.

Породица Чејни у Вајомингу се сматра политичким племством и пораз неког њиховог кандидата међу републиканцима донедавно се сматрао незамисливим, пише Гардијан. То потврђују и речи саме Лиз Чејни, која је после пораза изјавила да је на претходним примарним изборима освојила 73 одсто гласова и „да је поново могла то да уради“, али да није хтела „да понавља Трампове лажи о крађи избора 2020. године“.

Иначе, републиканци који су у Конгресу гласали за Трампов опозив нису после тога имали добру политичку каријеру. Од њих 10, четворо је отишло у пензију, док је четворо поражено од Трампових кандидата на примарним републиканским изборима у државама Вајоминг, Вашингтон, Мичиген и Јужна Каролина, наводи Тањуг.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА