Најновије

"СВЕ ИДЕ КА ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ" Суморна прогноза професора који је увек бранио Србе!

У недостатку било какве шансе за признањем од стране Србије, једина права опција да тзв Косово оконча своје стање лимба је спајање са Албанијом. То је такође оно што већина косовских Албанаца ионако жели, пошто је тзв Косово вештачка творевина - држава којој недостаје нација, каже професор Центра за геополитику Универзитета Кембриџ Тимоти Лес.

Фото: Јутјуб принтскрин

Он овако, уочи састанка у Бриселу, коментарише актуелне догађаје и помало изненађујућу изјаву политичког аналитичара Неџмедина Спахиу, који је устврдио да "велики део албанске заједнице не верује да ће та држава постојати за неколико година", и да због тога Срби не могу тако лако да прихвате држављанство тзв Косова.

"Косово је вештачка творевина"

- Албанци су забринути за безбедност своје територије и не желе да дају аутономну област Србима када нису ни сигурни да ће успети да задрже остатак. У недостатку било какве шансе за признање од стране Србије, једина права опција да Косово оконча своје стање лимба је спајање са Албанијом. То је такође, оно што већина косовских Албанаца ионако жели пошто је Косово вештачка творевина, држава којој недостаје нација - истиче Лес.

Оцењјује и да је, дугорочно гледано, Велика Албанија "скоро неизбежна".

- Оно што га тренутно спречава јесте противљење САД и њихових савезника који не желе да Косово и Албанија предузму било какве кораке који би могли да испровоцирају Србију, изазову сукоб на северу Косова и поставе преседан који води распаду Босне и Северне Македоније. Албанија такође не жели да провоцира Србију, много већу и моћнију државу. Сходно томе, повремено се говори о уједињењу и пуно споразума између Косова и Албаније, али мало конкретних корака ка овом циљу - истиче Лес.

"Чекају на одобрење великих сила"

Он, очекивано, процењује и да за Србију, то није добра опција "јер би ставила тачку на губитак Косова".

- Велика Албанија представља претњу Србији у смислу да би, ако и када се то на крају догоди, она финализовала губитак Косова. Међутим, као што сам рекао, не видим никакву непосредну перспективу да Косово или Албанија погурају овај циљ даље од нивоа реторике због међународног вета и повременог симболичког геста. У стварности, претпостављам да ће чекати, као што чекају и други у региону, на промену геополитичких околности и долазак времена када ће велике силе пристати на широко преуређење Балкана - закључује Лес.

"Запад не жели авантуристичку политику"

Сва ова упозорења дошла су пре наставка дијалога Београда и Приштине и састанка главних преговарача, председника Србије Александра Вучића и премијера тзв Косова Аљбина Куртија Бриселу, као и и одвојених састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом који су обављени јуче.

Уочи ових сусрета, Вучић је оценио да од сусрета са Куртијем не очекује много, Курти да очекује потез Запада, а ЕУ је упозорила да ће преговарачи бити криви за ескалацију сукоба.

Ипак, бивши дипломата Илбер Хиса оцењује да је заказивање састанка са Столтенбергом порука "да Запад не жели авантуристичку политику, које прете да отворе нови фронт на Балкану".

- Имајући у виду рат у Украјини, ескалација ситуације на простору Балкана била би велики поклон за Русију. Столтенберг ће дакле, између осталог, директно пренети поруку председнику Србије Александру Вучићу и косовском премијеру Аљбину Куртију, да се не играју ватром - истакаи је Хиса.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА