Најновије

КИНЕСКА ВОЈСКА КРЕЋЕ ПРЕМА ТАЈВАНУ: Свет на ивици огромног сукоба (МАПА)

Кина је осудила посету председавајуће Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану и обећала да ће предузети мере као одговор. Конкретно, кинеска страна је већ најавила велике вежбе кинеске војске око Тајвана у наредним данима.

Кинеска војска (Илустрација: Правда)

Новинска агенција Синхуа преноси да ће Народноослободилачка армија Кине извести вежбе од 4. до 7. августа. Међутим, како се наводи у саопштењу источне војне команде Кине, вежбе ће почети вечерас.

Кинеске изјаве као одговор на посету Пелосијеве Тајвану:

►Посета Пелосијеве Тајвану представља озбиљно кршење суверенитета и територијалног интегритета Кине. Кина ће предузети све неопходне мере за заштиту државног суверенитета, последице ће бити одговорност САД и Тајпеја.

►САД желе да обуздају Кину уз помоћ Тајвана, ово је веома опасна игра са ватром.

►„Пелосијева посета Тајвану имала је значајан утицај на политичку основу кинеско-америчких односа.“

Министарство одбране саопштило је да је кинеска војска у приправности због посете Пелосијеве Тајвану и да ће предузети низ војних мера као контрамеру.

„Од 2. августа у вечерњим сатима по локалном времену спровешћемо заједничке поморске и ваздухопловне вежбе у ваздушном простору северно, југозападно и југоисточно од острва Тајван. Спровешћемо далекометно бојево гађање у Тајванском мореузу, ове војне операције су усмерене на недавне акције САД по питању Тајвана. НР Кина ће такође извести бојево гађање у водама код источне обале острва Тајван“, наводи се у саопштењу кинеске источне војне команда.

Истовремено, министарство одбране Тајвана демантовало је извештаје бројних медија о ваздушној борби са кинеским ловцима у Тајванском мореузу.

Прецизира се да ће вежбе кинеске војске, које ће вечерас почети код Тајвана, укључивати тестирање ракете са ненуклеарном бојевом главом.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА