Најновије

Приштина има подршку Немачке и Велике Британије за спровођење мера реципроцитета

Дипломата Милисав Паић сматра да ће Приштина 1. септембра наставити са спровођењем мера реципроцитета, а како је навео за тв Курир, Приштина за то има подршку и на то је подстичу две земље чланице Квинте - Велика Британија и Немачка.

Барикада (Фото: Јутјуб)

Он је рекао да га резултат састанка у Бриселу није изненадио, због фиксираних максималистичких ставова косовског премијера Аљбина Куртија. 

Паић је истакао да је Курти уверен да је Косово самостална држава која сама доноси одлуке. Према његовим речима, до напетости 1. септембра може доћи на северу Косова.

"Било је очекивања да може доћи до неког компромисног решења о документима и регистарским таблицама, међутим, по мени, то није било реално. Јер је основни циљ Аљбина Куртија и његова опсесија да покаже како је Косово једна суверена држава која самостално доноси своје одлуке. Тако ни утицај Вашингтона није дао резултате. У таквој ситуацији, наравно да ће доћи до ескалације и напетости од 1. септембра", навео је он.

Како је додао, велико је питање шта ће Кфор и НАТО да учине.

"Столтенберг је дао нека обећања да ће Кфор реаговати у случају ескалације насиља. Међутим, у то не треба превише веровати. По Резолуцији 1244 дужност Кфора је да штити мир и безбедност свих становника Косова и Метохије, а Срби су ту најугроженији. Кфор може да спречи долазак РОСУ. Очигледно је да РОСУ има основни задатак да врши провокације. Мислим да ће Приштина спровести своје мере. Мислим да ће то бити 1. септембра. Приштина за то има подршку, и на то је подстичу две земље чланице Квинте - Велика Британија и Немачка", додао је он.

Паић је истакао да су Специјалне јединице РОСУ опремљење америчким, немачким и британским оружјем.

"РОСУ прима оружје Немачке, Турске, Велике Британије наравно и САД која је донирала возила која више имају војне него полицијске карактеристике. Лош контекст за РОСУ је што као изговор не могу да користе акције за сузбијање организованог криминала, него би овога пута та интервенција била против легитимно изабраних представника Срба", изјавио је он.

Паић је казао да се очекује да ће Срби предузети акције, пре свега блокаду путева.

"И ту је питање како ће се Кфор поставити, јер је један од њихових задатака да штите слободу комуникација и кретања, и у том смислу би они могли да дају сагласност за активност РОСУ да разбије барикаде, или да то учини сам Кфор", истакао је.

Више о ситуацији на Косову и Метохији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА