Најновије

Како медији у Канади и САД виде Александра Дугина?

Он промовише Русију као земљу побожности, традиционалних вредности и ауторитарног вођства, а презире западне либералне вредности, овако се читаоцима приближава лик и дело руског филозофа коме је убијена кћерка.

Александар Дугин (Фото: Јутјуб)

Торонто – Од када је у експлозији аутомобила убијена Дарја Дугин, канадски и амерички медији се баве њеним оцем, филозофом Александром Дугином и сви без изузетка на исти начин пишу о њему називајући га „Путиновим мозгом”.

„Александар Дугин, идеолог Путиновог смртоносног сценарија”, „Крајње десни писац који обликује Путинову визију Русије и света”, само су неки од наслова текстова о Дугину. Медији постављају и питање – ко је заправо Александар Дугин? И својим читаоцима кажу да се шездесетогодишњи филозоф „дуго залагао за уједињење руског говорног подручја и других територија у огромно ново руско царство, у које Русија жели да укључи и Украјину”.

Подсећа се и да је у својој књизи „Основи геополитике: геополитичка будућност Русије” из 1997. године жестоко критиковао утицај САД у Евроазији и позвао Русију да обнови сопствени ауторитет у региону те да се залагао за разбијање територије других нација. Та књига је, како се каже, била на списковима за војну лектиру, али нема назнака да је Дугин икада имао директан утицај на руску спољну политику.

Александар Гељевич Дугин је познат и по својој књизи „Четврта политичка теорија” у којој говори о томе да либерализам који остане без социјализма, постаје – фашизам. На Западу су веома критички расположени према оваквом његовом поимању либерализма.

„Ни код Аристотела ни код Платона демократија није цењена. У модерном, савременом друштву немамо право да уопште доведемо у питање демократију, што није суштина демократије, тако да сада живимо у некој врсти либералног тоталитаризма”, рекао је Дугин у једном интервјуу.

Како је нама рекао у разговору који смо водили прошлог октобра, живот постоји и ван демократског система, као што постоји и у демократији.

„Отворено питање слободе представља и питање избора и не може бити коначно и дефинисано само у либералној демократији. Слобода постоји и ван система либерализма. Атињани су прихватили демократију као систем, док су Спартанци изабрали аристократију”, каже Александар Дугин.

Говорећи о корумпираности западне науке и теоријама завере које владају западним светом о чему је писао у својој књизи „Конспирологија” посвећеној „науци завера” која је преведена на српски, Дугин је рекао да су теорије завере савремени митови и да их тако треба посматрати. Треба их гледати као потребне друштву. „Али, ако идете дубље у срж теорија завера, можете открити истину”, каже Александар Дугин.

Према његовом мишљењу, модерна наука је постављена погрешно од самог почетка.

„Окретање тоталном материјализму води науку у ћорсокак у коме је данас. Западни свет је материјални свет и искључује духовност. Када се уведе појам духовности тај свет постаје потпуно нови универзум”, објаснио је Дугин своје виђење Запада.

Он је навео и пример Николе Тесле, чије промишљање и духовност, како је казао, дају сасвим нову димензију погледу на науку.

У овдашњим медијима се подсећа да је Министарство финансија САД саопштило да је његова „Евроазијска унија младих” активно регрутовала појединце са војним и борбеним искуством да се боре у име самопроглашене Доњецке Народне Републике у источној Украјини.

Док су Дугинове везе са руским председником Владимиром Путином, како се каже, нејасне, Кремљ често понавља реторику из његових писања и наступа на руској државној телевизији.

„Дугин промовише Русију као земљу побожности, традиционалних вредности и ауторитарног вођства, а презире западне либералне вредности”, овако се читаоцима приближава лик и дело Дугина, а наводи се и да је његова кћерка имала сличне ставове и појављивала се, како се наводи, као коментатор на националистичком ТВ каналу „Цариград”.

Последњи интервју Дарије Дугине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА