Најновије

КОНТРАНАПАД УКРАЈИНЕ ОСУЈЕЋЕН Руске снаге кренуле ка овом граду

Упорно су у Кијеву најављивали да ће у августу кренути у контраофанзиву и ослободити Херсон, али уместо њих у офанзиву је кренула руска војска у правцу украјинске луке Николајев.

Гранатирање. (Фото: Принтскрин)

Пред њом је направљено шест линија одбране у које прелазе украјински војници који се повлаче са старих позиција. На неким деловима фронта ка Николајеву руска и украјинска војска су на растојању од око 600 метара.

Војни експерти кажу да успеси руских јединица у Херсонској и Николајевској области доказују да украјинска војска није способна да крене у контранапад. Кад су заузеле целу Херсонску област, руске снаге су одвојиле Украјину од излаза на Азовско море.

У Херсону је планирано да се 11. септембра одржи референдум о осамостаљењу од Украјине.

Председник Украјине Владимир Зеленски је 10. јуна наредио да се разради план ослобођења југа Украјине. У Кијеву су веровали да ће им западно оружје дати такву предност да ће моћи да ослободе јужне територије. Кијев је у подручју Николајева окупљао нове снаге, али су их руске обавештајне службе откривале и гађале високопрецизним ракетама.

У Министарству одбране Русије објашњавају да су морали да крену ка Николајеву одакле Украјинци гађају америчким ракетама. Стална мета је брана Каховске хидроелектране. Ако се она озбиљно оштети, то може да изазове еколошку катастрофу.

Говорећи на састанку министара одбране Шангајске организације за сарадњу (ШОС) руски министар одбране Сергеј Шојгу је казао да руска војска настоји да избегне страдања цивила и да је то један од главних разлога успоравања напредовања. Шојгу је рекао да специјална операција у Украјини иде по плану.

Украјинска војска не може да задржи притисак руских јединица, па се оријентисала на индивидуалне терористичке акције. У Запорошкој области је погинуо Иван Сушко, руководилац администрације места Михајловка, пошто је под седиште његовог аутомобила постављен експлозив. Од почетка лета украјинске службе су организовале атентате на чиновнике у више градова Запорошке и Херсонске области.

Председник Доњецке народне републике Денис Пушилин изјавио је да западни савезници помажу Кијеву у припреми терористичких акција. Власти у Кијеву ће организовати још више терористичких акција кад буде референдум о отцепљењу од Украјине. Занимљиво је да је један број терористичких група прошао обуку у Чешкој. У тој земљи се врбују за терористичке ације украјински гастарбајтери, а затим их шаљу у Добнас да праве диверзије. То признају неки похапшени терористи.

Председник Украјине Зеленски је америчком листу "Вашингтон пост" казао да су му неки од западних политичара који су телефонирали на почетку рата саветовали да напусти Кијев, а да је разлог томе била њихова жеља да се што пре заврши сукоб са Русијом.

- Сви који су ми телефонирали нису веровали да ћемо успети да се одржимо. Неколико сати после почетка рата налазио сам се у бункеру када ми је секретар Савета безбедности Алексеј Данилов рекао да су нам шансе за успех равне нули, јер нам Запад није доставио оружје - казао је Зеленски и додао да је одбио сугестије да се из Кијева пребаци на запад Украјине.

Бројни међународни лидери, међу којима су и британски премијер Борис Џонсон и немачки канцелар Олаф Шолц, као и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председница Европског парламента Роберта Метсола, изразили су јуче, на Дан независности Украјине, солидарност са Кијевом и поновили њихову подршку овој земљи док слави национални празник под "ужасним околностима". Украјина је јуче обележила 31 годину од проглашења независности.

Јучерашњи дан обележио је и шест месеци од почетка сукоба Русије и Украјине који је започео 24. фебруара ове године.

Гранатирање јама за пепео

Украјинска обавештајна служба тврди да Русија гранатира јаме за пепео нуклеарне електране "Запорожје", како би подигла облаке радиоактивне прашине, пише "Гардијан". Истиче се да та прашина има високу концентрацију токсичних материја и ниво зрачења који је најмање 2,5 пута већи од природног, и да услед ветра може да доспе на велику даљину. Тврди се и да мерења у близини нуклеарке "Запорожје" показују повећање нивоа радијације.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА