Најновије

Поновно одлагање издавања докумената на КиМ пожељно за Брисел и Вашингтон?

Одлагање примене одлуке тзв. Владе Косова о издавању улазно-излазних докумената за држављане Србије које улазе или излазе са косовске територије, на период између 60 или 90 дана, је најпожељнија опција за међународну заједницу, преноси Радио Слободна Европа.

Барикада (Фото: Јутјуб)

То је, како се наводи, више дипломатских извора навело за РСЕ, објашњавајући да је то пут за избегавање нових тензија на релацији Приштина-Београд, попут оних које су избиле 31. јула.

Притом, како је речено РСЕ, по жељеном сценарију, у истом периоду би и Србија одустала од издавања таквих докумената за држављане Косова.

Наиме, како објашњавају ови извори, циљ је обезбедити временски период грађанима Косова који живе у четири општине на северу, а који не располажу косовским документима, да дођу до такве документације. Тиме би били изузети од примене одлуке косовске владе о излазно-улазним папирима, која се тиче држављана Србије.

Већина Срба на Косову располаже само документима које издају српски органи, и не поседује косовску докуменатцију. У тој ситуацији, када косовски Срби, углавном са севера, не могу документацијом да докажу да живе на Косову, одлуком Владе би требало да им буду издати адекватни улазно-излазни документи.

РСЕ званично није могао да добије потврду ових навода од представника Европске уније.

Како подвлаче извори у Бриселу, нико не жели да види понављање ескалације на северу Косова, стога је, како сазнаје РСЕ, посета европског и америчког изасланика Приштини и Београду, резултат иницијативе америчког државног секретара Ентонија Блинкена. Он је од Ескбара затражио да се врати у регион и учини све како би пронашао решење за кризу.

Ако састанци високих дипломата дају било какве резултате, онда се помиње могућност да се следеће недеље у Бриселу одржи нови састанак у оквиру косовско-србијанског дијалога, било на високом нивоу, или чак на нивоу главни преговарачи.

Као опције које су на столу РСЕ наводи: почетак примене одлуке Владе Косова о издавању привремених докумената за све грађане са документима Републике Србије; изузеће Срба на Северу од примене ове одлуке; једострано одлагање примене одлуке Владе Косова, док Срби на Косову не добију косовска документа; обе стране одустају од издавања докумената на одређено време.

Циљ међународног ангажовања, речено је овом медију, је да се избегне стварање услова за дискриминацију косовских Срба који у овом тренутку имају веома кратко време за добијање косовских докумената.

Наиме, бриселски званичници упућени у процес сматрају да је преостали период од мање од недељу дана, односно до 1. септембра, када следи почетак примене одлуке косовске владе, прекратак за добијање ових докумената.

Због свега тога, наводе саговорнци РСЕ, у циљу да обе стране остваре такозвану "wин-wин" ситуацију, како би обе сматрале да су нешто добиле, обострано (привремено) одустајање од издавања улазно/излазних докумената је опција која се прижељкује у међународним кулоарима.

У том периоду, од 60 до 90 дана, би, како обашњавају дипломатски извори, Срби на северу добили косовска документа тако да почетак примене одлуке косовске владе не би никога дискриминисао.

Ново саопштење Кфора прочитајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА