Најновије

НАСЛЕДНИК КУРЦА: Ко је нови аустријски канцелар?

Актуелни министар иностраних послова Аустрије Александер Шаленберг, кога је досадашњи канцелар Себастијан Курц предложио за новог шефа аустријске владе, важи за врхунског дипломату који би могао да "смири страсти" у владајућој коалицији.

Александер Шаленберг (Фото: Танјуг)

Александеру Шаленбергу, који долази на чело аустријске владе након оставке Себастијана Курца, ни место шефа дипломатије није било у животним плановима, како је рекао више пута, а засигурно није ни сањао да би могао бити и канцелар.

Овај дипломата је протеклих година остварио запањујућу каријеру, иако, како је у више наврата говорио, то није желео.

Шаленберг се до сада није много бавио дневном политиком, али је зато у више наврата показао да припада "хардлајнерима" по питању политике према илегалним мигрантима.

Пажњу јавности је пре неколико месеци изазвао подизањем израелске заставе на седишту Министарства на чијем је челу, као реакцију на нападе на израелске градове.

Шаленберг, иначе, није члан Народне партије Аустрије (ОВП), која га је довела у владу. 

Он је, на неки начин, био предодређен да постане дипломата. Његов отац је био амбасадор Аустрије у више земаља, а касније и генерални секретар Министарства спољних послова.

Одрастао је, тако, у Индији, Шпанији и Француској, а рођен је у Берну. Студирао је право у Бечу и Паризу, а потом и Европско право на Европском колеџу у Брижу.

Прво дипломатско искуство стекао је службовањем у правном одељењу Мисије Аустрије при ЕУ, а по повратку је постао портпарол бивше министарке спољних послова Урсуле Пласник, а касније и њеног наследника Михаела Шпинделегера, који важи за сиву еминенцију у ОВП.

Када је Себастијан Курц постао министар спољних послова, унапредио га је у шефа Одсека за спољнополитичко планирање.

И у преговорима о формирању коалиције након избора 2017. Курц је рачунао на њега, па га је повукао у свој кабинет на место шефа штаба за стратегије и планирање.

На место министра Шаленберг је доспео након пада прве Курцове владе, после афере "Ибица", у коју се "саплео" тадашњи коалициони партнер Слободарска партија (ФПО).

Он је, у експертској, прелазној влади, заузео место шефа дипломатије, а на том месту је остао и након формирања нове владе "Курц 2", овај пут са Зеленима.

Сада ће Шаленберг морати званично да преузме кормило и своје дипломатско искуство примени у свакодневном раду са коалиционим партнером.

Када је реч о Западном Балкану, Шаленберг се већ дуже јасно залаже за проширење ЕУ.

Он је ове године, у више наврата, говорио да "2021. не сме бити изгубљена година, као претходна по питању приближавања Западног Балкана ЕУ".

Као и Курц, нови канцелар сматра Западни Балкан непосредним суседом, чија интеграција у ЕУ би донела стабилност и безбедност у Европи.

На месту канцелара очекивано је да ће се даље залагати за проширење ЕУ, али уз инсистирање на испуњавање услова са обе стране.

Шта се догађа са Белорусијом, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА