Најновије

ПЛЕНКОВИЋ: Оптужница против хрватских пилота за нас не постоји

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас да оптужница Србије против хрватских пилота за ратне злочине током акције "Олуја" за Хрватску као предмет не постоји и да се тај став неће мењати. "Надлежност Србије у предметима који се тичу наводних почињења кривичних дела на територијима других држава од стране држављана других држава за нас је неприхватљива већ годинама, то не долази у обзир", рекао је хрватски премијер на Бледском стратешком форуму.

Андреј Пленковић (Фото: Јутјуб)

Навео је и да постоји међународна инстанца, бивши Хашки суд и данашњи Резидуални механизам и да стога не долази у обзир да Србија као агресор у времену великосрпског режима Слободана Милошевића, која је напала Хрватску, БиХ и Словенију" претендује да буде држава која ће подизати оптужнице против хрватских пилота "у време Домовинског рата", преноси Хина.

Додао је да Србија јако, јако добро мора да се суочи са својом прошлошћу и улогом деведесетих година".

О евентуалној посети председника Србије Александра Вучића бившем усташком логору Јасеновац Пленковић је рекао: О том потом".

Апелациони суд у Београду потврдио је овог месеца оптужницу против цетворице хрватских пилота која их терети за ратни злочин над цивилима током акције "Олуја".

Српско Тужилаштво за ратне злочине оптужило је 31. марта припаднике Хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67), Зденка Радуља (69), Жељка Јеленића (69) и Данијела Боровића (64) да су 7. и 8. августа 1995. наредили ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града, који се у то време звао Босански Нови.

У тим је нападима погинуло 13 особа, од којих шесторо деце, а повређене су 24 особе.

О стању на Косову и Метохији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА