Најновије

Повратак Резолуције 1244

Успешном дипломатском иницијативом председника Вучића постигнут је споразум који Србима омогућава слободно кретање и спречено је да дође до ескалације на северу Косова, што је Куртију одувек био циљ, каже Зоран Анђелковић.

Косово је Србија (Илустрација: Новоросинформ)

Дипломатском вештином председника Србије Александра Вучића у преговорима о личним картама постигнут је велики успех јер је изборена српска државност на Косову и Метохији. Срби из покрајине моћи ће без проблема да се крећу и да користе документе које издаје наша држава. Неколико дана пре истека рока најављених једностраних одлука привремених приштинских институција, које су се, уз прећутну сагласност неких држава Квинте, спремале за насиље на северу Космета, захваљујући Београду постигнут је компромисан споразум. Њиме су смањене тензије у покрајини, омогућено да се Срби осећају сигурније и безбедније на Космету и истовремено онемогућено да албански јастребови угрозе мир и стабилност.

Усменим договором је постигнуто да на уласку у централну Србију косовски Албанци неће добијати регистрациони лист, а заузврат Приштина одустаје од издавања дозволе за кретање Србима у јужној покрајини. На административним прелазима због договореног решења 1. септембра неће бити блокада.

Десетодневни преговори у Бриселу, Београду и Приштини дали су плода јер смо тражили гаранције да договор не мења статусну неутралност преговора. Зато је у споразум укључена изјава, такозвани дисклејмер, где се наводи да се личне карте које издаје Приштина користе искључиво из практичних разлога како би се омогућила слобода кретања предвиђена споразумом из 2011, као и да не значе пристанак на одступање од Резолуције 1244. Тим поводом, као део договора је и дисклејмер који ће бити видно истакнут на свом административним прелазима и другим местима.

На тај начин се јасно показује да обостраним прихватањем личних докумената Србија не признаје, нити ће икада признати такозвану независност Косова. И, што је још значајније у овим данима и недељама док приштински премијер Албин Курти отворено прети ратом косметским Србима – повратак на велика врата Резолуције 1244, у случају да је неко заборавио да она и даље постоји и да није и не може бити укинута, ма колико то неки желели. И да ће они који се данас заклињу у међународно право када су у питању неки други делови света, морати да „обнове градиво” и када је реч о Србији и њеној јужној покрајини. Резолуција 1244 ће их на то подсетити.

Председник Србије Александар Вучић каже да је споразумом о личним картама Београд извукао највише што је могао и нагласио да је реч о усменом договору који се темељи на писменом документу из 2011. године. „Ми смо се борили да нешто исправимо и мислим да смо успели да нешто исправимо. Не можемо се залагати за ’Отворени Балкан’, а да затварате све границе. Мислим да је ово што је постигнуто добро за нас. Ми смо и до сада признавали њихова документа, али смо им издавали папир, а сада ће бити окачен папир дисклејмера да то није никакво признање и изборили смо се за државност на КиМ, да документа Републике Србије важе на КиМ, посебно Срба са КиМ”, каже Александар Вучић.

Истиче да смо се изборили за српску државност на КиМ, да документа Републике Србије важе на КиМ, посебно Срба са КиМ. „У том смислу смо нашли најбоље тумачење које Приштина није с лакоћом прихватала – а то је да Срби с КиМ имају своја документа Републике Србије. Дакле, никоме није теже, свима је лакше, ни за јоту позицију нисмо променили, али Куртијеве речи представљају нову претњу Србији”, каже председник Србије.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је јуче да прихватање приштинских личних докумената не значи признање независности КиМ, то се, како је нагласио, не доводи у питање. „Права намера је била да се уведе визни режим од 90 дана за Србе који живе на Косову и Метохији. Сачували смо то да Срби не буду странци на својој земљи”, рекао је Петковић за ТВ Пинк. Оценио је да је прича о улазно-излазном документу повод премијера Косова Албина Куртија и Приштине да дође до коначног обрачуна Приштине и Срба на северу Косова. Наш народ на КиМ са олакшањем гледа на договор који је постигнут пре три дана.

„То је значајно и важно, јер ако неко добро разуме шта нас је чекало од стране Куртија, зна наш народ. Дипломатском и добром борбом председник Србије Вучић сачувао је мир и спречио све покушаје упада Росу на север КиМ, јер је управо та прича с улазним и излазним документима била повод за коначни обрачун”, истиче Петковић. Наглашава да је Београд успео задржи личне карте које издаје Република Србија за Србе који живе на територији Косова и Метохије. Дакле, за Србе у Гораждевцу, Зубином Потоку, Грачаници важе наша документа и моћи ће да улазе и излазе без икаквих додатних папира и докумената. „Они су, управо на конто докумената, желели да уведу визни режим. Срби никада неће бити странци на својој земљи”, наводи Петковић.

Некадашњи председник Извршног већа КиМ Зоран Анђелковић каже да је споразум о личним документима користан не само за Србе са севера КиМ већ и за оне у другим деловима покрајине. За „Политику” каже да су јужно од Ибра морали да користе личне документа која су им издавали представници привремених институција, а да сада то неће морати да буде случај. „Српске личне карте важе на КиМ. Важно је да је успешном дипломатском иницијативом председника Вучића један проблем превазиђен и спречено је да дође до ескалације сукоба на северу Косова, што је Куртију одувек и био циљ и да за то окриви Србе. Овим споразумом Срби ће моћи без проблема да се крећу и да путују и то је озбиљан резултат који нико не може да оспори”, каже Анђелковић.

А директор Форума за етничке односе Душан Јањић рекао је да је договор о документима између Београда и Приштине добра ствар, али да се проблеми нису решили и да није добро што Запад оптерећује додатно српског председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Куртија. „Не можемо на ово гледати да је у оквиру дијалога о нормализацији, тај формат је напуштен. Ово су такозване мере превенције сукоба да би се створили услови како бисмо се можда једног дана вратили дијалогу. Све се одвија под знаком дијалога Мирослава Лајчака и Ђузепа Бореља”, рекао је Јањић за Танјуг.

Потписали споразум, па критиковали усмени договор

Споразум о документима оспорава део опозиције, па је тако лидер Народне странке Вук Јеремић, коментаришући постигнути договор о личним картама на свом „Твитеру”, реаговао на објаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузепа Бореља, који се захвалио председнику Србије Александру Вучићу. „Једина промена у односу на пређашње стање је то што ће Србија почети да признаје документа такозваног Косова, што до сада није био случај. Све друго је остало исто. Оно што смо добили заузврат јесу похвале за Вучића од стране званичника ЕУ. И зелено светло да настави да гази”, навео је Јеремић у објави.

Говорећи о Јеремићевој изјави, Петковић каже да нема ко није, од људи који су потписали споразум из 2011, успео да се острви на постигнути усмени договор, Србе на КиМ и председника Србије. „Он (Јеремић) каже да Срби нису ништа добили... Па престаните да лажете. Знамо да су Курти и Приштина хтели да укину документа, на основу договора из 2011. године. Они су тада потписали договор о слободи кретања, под тачком три, где ће свака страна потписивати излазно-улазни документ. Нема ништа да се крије, сви ови споразуми могу да се прочитају на сајту Канцеларије за КиМ. Јеремић, Ђилас и Тадић су то урадили, они ограничавају и рок важења статусно неутралних КС таблица, и онда када су све то урадили, они се јављају”, рекао је Петковић.Антрфиле

Ђурић: Куртијеве једностране мере изазвале кризу

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, након што је постигнут договор о личним документима с Приштином, захвалио је на далековидости и стрпљењу српском тиму који су предводили председник Србије Александар Вучић и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић. Ђурић је на свом твитер налогу захвалио и „колегама из Стејт департмента (Габријелу) Ескобару и амбасадору (САД у Србији Кристоферу) Хилу, као и представницима ЕУ”. Истакао је да су „једностране мере владе косовског премијера Албина Куртија изазвале актуелну кризу на Косову”, као и да континуирано одбијање Приштине да примени споразуме из Брисела и Вашингтона наставља да буде акутни изазов за регионалну стабилност. Подсетио је да од данас сви грађани Србије – сви Срби, Албанци, Бошњаци, Мађари, Роми, Горанци – могу слободно да путују на КиМ уз личне карте. Антрфиле

Борељ: Верујем да можемо да решимо и питање таблица

Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Ђузеп Борељ, изразио је уверење да је могуће решити и отворени проблем око таблица између Београда и Приштине. Борељ је у интервјуу за аустријски јавни сервис ОРФ нагласио да је мир у овом региону веома крхак, али да је споразум о слободи путовања позитиван корак. „Ми делујемо у модусу спречавања криза. Криза је могла да избије 1. септембра да нисмо постигли договор о преласку ’граница’. То је добра новост”, објаснио је он. Указао је да је и даље отворен проблем у вези с таблицама. „Уверен сам да можемо и то решити”, поручио је Борељ.

Петар Петковић наводи да није прошао ни дан од договора о личним картама, а Курти већ прети и најављује да ће за два месеца кренути с применом одлуке од 29. јуна којом КМ таблице више не смеју да постоје и како морају да буду замењене у процесу пререгистрације на РКС лажне државе Косово. „Ми то не прихватамо, тражимо договор по истом принципу као за личне карте. Ако смо успели да сачувамо српске личне карте за КиМ, то значи да исти принцип мора да остане и за таблице, да остану КМ или да се тражи решење да Приштина врати статусно неутралне таблице, које је Унмик почео да издаје 1999, а које смо имали до 2020”, навео је Петковић.Антрфиле

Реченица која чува српску државност на КиМ

Такозвани дисклејмер састоји се од једне дуже реченице којом се на сваки начин подвлачи да су Косово и Метохија саставни део Србије и да нема нимало простора за другачија тумачења. Текст гласи: „Омогућавање коришћења личних карата издатих од стране Приштине (Косова) врши се искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања слободе кретања, у складу са Споразумом о слободи кретања, постигнутим у дијалогу 2011. године, не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса Косова и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999).”

Више о стању на КиМ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА