Најновије

"ВИДЕО ЈЕ СЕБЕ КАО МЕСИЈУ" Ево како је Лазански описао Горбачова: Руси му нису били наклоњени!

Одлазак Михаила Горбачова шестог и последњег председника Совјетског Савеза са историјске сцене више је потресао чини се Запад, него Русију. Горбачов је због онога што је учинио слављен као човек који је окончао Хладни рат, разорио КП СССР, дезинтегрирао Совјетски Савез.

Мирослав Лазански. (Фото: Јутјуб)

Западни политичари и историчари сматрају да је он тај који је Русима донео слободу, с друге стране Руси му нимало нису били наклоњени. Сматрали су га да је он главни кривац за разарање некадашње велике земље.

О томе што се дешавало од 6-9. децембра далеке 1989 приликом сусрета Џорџа Буша Старијег и Михаила Горбачова запис је оставио и преминули војнополитички коментатор и амбасадор Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански.

Наиме, он је у својој романсираној биографији Јутарња Патрола која је издата октобра 1999. описао сусрет Буша и Горбачова на Малти и шта је тад било договорено између два председника. Треба додати да две године касније крајем децембра 1991. Совјетски Савез демонтиран, а месец дана касније званично је престао и да постоји.

Наиме тог 6. децембра капетан бојног брода Харолд Гехман командант крстарице ЦГ-26 Белкнап, који је иначе био командни брод америчке Шесте флоте, добио је обавештење да ће бити домаћин сусрета два председника САД Џорџа Буша Стариге и совјетског Михаила Горбачова. Гехман је тако постао домаћини двојици лидера две суперсиле.

За то време на неких 350 наутичких миља даље руска ракетна крстарица Слава променила је курс и уместо ка Севастопољу кренула према Малти. Бродом је командовао како је Лазански навео контра-адмирал Владимир Васиљевич Гришанов, који је добио наређење из Моксве од адмирала Чернавина, главног команданта Совјетске ратне морнарице, да ову ракетну крстарицу преусмери према Малти.

Међутим, како наводи Лазански иако су се оба председника требала да се сусретну на броду, од тога се одустало јер је у водама Малте беснела олуја и услови су били отежани за састнак две тако високе делегације, па су се председници САД и Совјетског Савеза Џорџ Буш старији и Михаил Горбачов тада су се сусрели у једној вили на Малти и одлучили о новој подели света.

Шта су тада договорили?

Како је написао Лазански Михаил Горбачов пристао је на све предлоге, практично услове које му је издиктирао амерички председник: "уједињење две Немачке, распад Варшавског пакта, уништење Совјетског Савеза. Мислио је (Горбачов) да ће рушењем совјетске имеприје, која је истина доживела економски пораз у утакмици са западним моделом економије и због наметнуте трке у наоружање, а пре свега због америчког програма Рат звезда моћи да демократизује нову Русију и да ће за све то имати и обилну финансијску помоћ Запада. Уосталом немачки канцелар Хелмут Кол обећао му је 14 милијарди марака, ако дозволи да се Немачка уједини.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА