Најновије

Апелациони суд укинуо пресуду Дарку Шарићу за прање новца

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду Дарку Шарићу и осталим осуђенима за прање новца и наложио ново суђење. Дарко Шарић је првостепеном пресудом био осуђен на казну од девет година затвора, Небојша Јестровић на пет година, а остали оптужени на казне од две до седам година затвора.

Дарко Шарић (Фото: Јутјуб)

Овај суд, потврдио је ослобађајуће пресуде које су донете у односу на Дубравку Шртбац и Немању Крстића и њима се неће поново судити.

Апелациони суд саопштио је да је првостепена пресуда Шарићу укинута јер се „жалбом Тужиоца за организовани криминал основано указује да је првостепени суд учинио битну повреду одредаба кривичног поступка у односу на прву радњу описану изреком првостепене пресуде, јер пресудом није потпуно решен предмет оптужбе“.

„Оптужницом окривљеном Шарићу стављено је на терет кривично дело прање новца у продуженом трајању, а окривљеном Јестровићу, Крловићу, Милосављевићу, Радовану Штрбцу, Ћопићу, Вучетићу, Дубравки Штрбац и Стевици Костићу кривично дело удруживања ради вршења кривичног дела и кривично дело прање новца у продуженом трајању. Међутим, првостепени суд је пропустио да одлучи о кривичном делу удруживање ради вршења кривичног дела које је окривљенима стављено на терет, па се ради о непотпуно решеном предмету оптужбе“, наводи се у образложењу одлуке Апелационог суда.

Апелациони суд додаје да је „првостепена пресуда захваћена битном повредом одредаба кривичног поступка и јер је изрека исте неразумљива, противречна сама себи, а у образложењу нису дати довољни разлози о чињеницама које су предмет доказивања, а дати разлози су потпуно нејасни и у знатној мери противречни, због чега није могуће испитати законитост и правилност пресуде“.

„Наиме, из првостепене пресуде је нејасно да ли су окр. Јестровић, Крловић, Милосављевић, Радован Штрбац, Ћопић, Вучетић, Дубравка Штрбац и Костић припадници криминалне групе која се бавила извршењем кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога или која се бавила вршењем кривичног дела прање новца, да ли су окривљени припадници исте групе заједно са претходно наведеним лицима или се ради о две различите групе, што се из изреке не може утврдити, а о чему су и у образложењу пресуде изостали јасни разлози у погледу одлучних чињеница“, додаје се у образложењу суда.

Апелациони суд наводи да су нејасни и детаљи у вези са временом извршења кривичног дела.

„Основано се изјављеним жалбама указује да су разлози првостепеног суда потпуно нејасни и у знатној мери противречни у делу образложења где суд закључује да постоји сумња да новац који је уложен у предузеће „Штампа систем“ потиче од продаје опојне дроге, те да се ради о прљавом новцу који припада групи која се у том временском периоду бавила вршењем кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. Ово најпре стога, што из писаних доказа у списима предмета произлази да су радње везане за куповину и улагање у ово предузеће предузимане још током 2006. године, док из изреке пресуде произлази да је групу која се бавила вршењем овог кривичног дела окр. Шарић оформио током 2008. године, а да је конверзија и улагање новца уследило тек 2008, 2009. и 2010. године“, образлаже Апелациони суд.

О напредњачким Потемкиновим селима прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА