Најновије

НАПРЕДЊАЧКА ПОТЕМКИНОВА СЕЛА: Стављају зелено грање у суво дрвеће због Вучића (ВИДЕО)

На скуповима које организује власт коју предводи СНС смо имали прилику да видимо неочекиване сцене и мислили смо да ништа више не може да нас изненади. Нови ''хит'' напредњака у Новом Саду само доказује да њиховим ''изумима'' нема краја.

Нови Сад (Фото: Јутјуб)

Пред централно обележавање годишњице почетка злочиначке акције '’Олуја'’, у Новом Саду су виђени радници у зеленим униформама како на суво дрвеће стављају зелене гране како би све изгледало лепо пред доласка председника Србије и лидера СНС Александра Вучића.

Новосадски портал 021 прецизира да то нису радили радници Јавног комуналног предузећа '’Градска чистоћа'’, јер је то градско предузеће позвано да одговори на дешавања на Позоришном тргу, који се налази поред централног трга Слободе у Новом Саду. У ЈКП '’Градско Зеленило'’ су одговорили да нису учествовали у томе.

Чудна дешавања у Новом Саду уочи масовних скупова на којима наступа председник Вучић нису ретки случајеви. Подсећамо да је на један од предизборних скупова СНС у Српској Атини дошао велики број чланова те странке из различитих делова земље, а довезао их је велики број аутобуса. Тада су у Новом Саду постављени привремени путокази да симпатизери странке пронађу место митинга. Новосађанима није било потребно објашњавати где се налази Трг Слободе, јер живе у том граду.

Тешко да би било који посетилац скупа на којем се одаје почаст жртвама злочиначке операције '’Олуја'’ засметало суво грање на дрвећу у центру града, с обзиром на временске прилике и врућину која је захватила цео континент, па и Нови Сад.

Све ово подсећа на чувена Потемкинова села.

Потемкинова села су метафора која означава нешто што не постоји, односно постоји само имагинарно.

Фраза је названа по руском војсковођи и кнезу Григорију Александровичу Потемкину, који је у време Руско-турског рата 1787−1792. постао намесник новоосвојених крајева који су обухватали Крим и друге територије северно од Црног мора. Тада је Потемкин по пустим степама Јужне Русије наредио да се поред пута импровизују кулисе непостојећих села, са сељацима, пастирима и стадима, само да би руска царица Катарина II, пролазећи туда 1787, видела како Русија, под његовим министровањем, цвета и напредује. Тиме је хтео да прикаже лажну вредност освојених крајева.

Данас се та метафора често користи за покушаје стварања лажног утиска. Постављање зелених грана на суво дрвеће у Новом Саду може бити један од најбољих примера за ову метафору.

Зашто је Еуропрајд Вучићева жеља, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА