Најновије

ПОМАГАЛИ ЗВИЦЕРУ И БЕЛИВУКУ: Ухапшени бивши и садашњи припадник МУП Србије, припадница БИА и камионџија из Аранђеловца

Припадници Сектора унутрашње контроле МУП Србије, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и Безбедносно-информативном агенцијом започели су јуче акцију на разбијању организоване криминалне групе, блиске одбеглом вођи "кавачког клана" Радоју Звицеру.

Фото: Јутјуб/Правда

Приведени су полицијски службеник Управе криминалистичке полиције, Даниел Ј. (41), његова супруга службеник БИА Душица Ј. (39), бивши полицајац Миливоје К. (44) и грађанин Ж. Ф.(34) из Аранђеловца.

Они се терете да су као чланови организоване криминалне групе дуже време кријумчарили велике количине кокаина прекоокеанским бродовима из Јужне Америке у земље Европске уније, а потом новац стечен продајом кокаина транспортовали из ЕУ у Србију и Црну Гору.

- Осумњичени Даниел Ј. је злоупотребљавајући службени положај, а за потребе групе и на захтев других чланова те групе, вршио провере кроз базе података МУП, прибављао информације о истрагама, које води УКП, и ове поверљиве податке неовлашћено саопштавао осталим припадницима - наводи се у саопштењу МУП Србије.

Он се сумњичи и да је из Србије у Црну Гору транспортовао већу количину новца стеченог од продаје кокаина, а део новца улагао у кријумчарење кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније.Његова супруга Душица, иначе, припадница БИА је, тврди се у саопштењу МУП, злоупотребљавајући службени положај, проверама кроз базе података БИА, прибављала информације о истрагама које води БИА и та поверљива сазнања неовлашћено саопштавала осталим члановима групе.

Сумња се, такође, да је Миливоје К. учествовао у организацији кријумчарења кокаина из Јужне Америке у земље ЕУ и прикупљању новца од продате дроге, као и у транспорту новца из Србије у Црну Гору. Део новца стеченог од продаје кокаина, тврди се, улагао је у изградњу некретнина по Србији и Црној Гори. Аранђеловчанин Ж. Ф. се терети да је као возач у међународном теретном транспорту, новац од продаје кокаина, транспортовао из ЕУ у Србију и Црну Гору.

Осумњиченима је, по налогу ТОК одређено задржавање до 48 сати због сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, прање новца. Супружницима Даниелу и Душици на терет се стављају и злоупотреба службеног положаја и кривично дело из Закона о тајности података.

Иначе, како се сумња, главни задатак ухапшене тројке, од којих су двоје активни државни службеници, био је да пребацују готов новац, добијен продајом кокаина у Холандији, на територији наше земље и Црне Горе. Аранђеловчанин је, тврди се, био за воланом камиона, за који се сумња да је коришћен у пребацивању прљавих пара.

- Од сваке туре кеша узимали су провизију у износу од 1,5 процената укупне суме - објашњава извор "Новости" близак истрази.

- Обично су преносили између 1,5 и два милиона евра. У овоме није учествовао само један возач и камион, него више њих. У току је рад на расветљавању свих ових криминалних радњи.

Иначе, оперативни полицијски подаци говоре, а то се наводи и у списима ТОК, да је ова група радила за Љубомира Миловића, припадника МУП Црне Горе, који је један од најближих сарадника Радоја Звицера.

- Ухапшени брачни пар се терети да су за новац одавали поверљиве податке људима блиским Звицеру и Вељку Беливуку - наводи наш извор.

- Бивши полицајац Миливоје К. је, после одласка из МУП Србије, радио као шеф обезбеђења познатих београдских локала, а такође, у последње време, упловио је у грађевинске воде, па је са својим пајтосима зидао зграде по престоници. Даниел Ј. је упадао у очи са својим скупоценим аутомобилом БМВ 5, а ради у Служби за криминалистичко-обавештајне послове и прикривене иследнике (СКОПИ) УКП МУП Србије.

Потрага за полицајцем

Према списима СУК и ТОК, Љубомир Миловић звани Љубо, црногорски је полицајац криминалац, који је преко "Скај" комуникације користио надимке "Зли поручник", "Батица" и "Официр". Сумња се да је јуче ухапшена екипа радила за њега. Утврђено је да је имао неколико криптованих телефона преко којих је разменио скоро 100.000 порука са Петром Лазовићем, недавно ухапшеним радником Агенције за националну безбедност Црне Горе и Звицером, који је имао надимак Борн.

Миловић је био својеврсни Звицеров "благајник" и учествовао је у пребацивању и прању прљавих пара. По налогу Специјалног државног тужилаштва Лазовић је ухапшен, док је Миловић успео да побегне и за њим је расписана потрага, као и за Звицером.

Већ хапшен

Миливоје К., пореклом из Црне Горе, први пут је хапшен 2010. године, тада као инспектор у Осмом одељењу београдске полиције и то, како су тада медији објавили, у тренутку док је препродавао пиштољ марке "колт". Њега је, претходно, извесно време пратило Одељење за контролу законитости, јер се сумњало да ради и као обезбеђење на сплавовима за које се веровало да припадају криминалцима, као и да врбује колеге за ову врсту послова. У то време су га повезивали са кланом Дарка Шарића.

Током полицијске каријере, поред увиђаја, радио је и у Трећем одељењу београдске полиције, задуженом за расветљавање злочина.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА