Најновије

Шта нам теорија игара може рећи о рату у Украјини   

Пише: Деклан Хејз ( Declan Hayes), Стратеџик Калчр Фаундеишн 

Иако ће мир доћи у Украјину, биће то мир уз правду и достојанство за рускоговореће становништво , невезано за сањарење ЕЛ ЕЈ ТАЈМЗ и остале НАТО 'трлабабалан музиканте'. 

Оно што нам теорија игара говори о рату у Украјини (Op-Ed: What game theory can tell us about the war in Ukraine - Los Angeles Times (latimes.com) ), недавни ЕЛ ЕЈ Тајмз ( LA Times), које воде два америчка акадамика , мора да је најгоре обелодањивање теорије игара у доба рата, које је икада било записано на пергаменту, од како је Тукидид (Thucydides - Wikipedia ) дискутовао Мелијан Дијалог пре 2500 година у својој Историји пелопонеских ратова које смо недавно дискутовали. (Who Rules Europe? — Strategic Culture (strategic-culture.org) )

Када  изасланици Атињани љубазно објасне Мелијанцима зашто  они,  као неутрално острво, треба да да се предају, Мелијанци су подједнако љубазно одбацили њихове аргументе , након чега су Атињани масакрирали њихове мушкарце, поробили њихове  жене и колонизовали своје острво. Мелијанци су очито погрешно прерачунали, како су можда учинили и Атињани који су на крају морали да предају Мелос Спарти

Ако убрзано премотамо траку напред до Украјине,  ЕЛ ЕЈ Тајмз види претерерано  симплификовану, једнодимензионалну шаховску таблу. Све што НАТО треба да уради је да погледа низ неисхитрених потеза Русије и да прерачуна уназад дуж биномијалног дрвцета да би видели шта НАТО мора сада да уради да би онемогућили ‘зле мале  Русе’.  Решење је, НАТО индустрији наоружања ће бити драго да чује, у томе  да  испумпа још веће количине  напредног оружја у Украјину ‘ да би натерали Путина да поверује да нема шансе да победи у року од шест месеци. Једном када НАТО доведе огромну силу и челичном вољом одлучи да издржи, онда ће руска одлучност пући. 

(сарказам у речима аутора прим.прев)

Уколико НАТО сада не подигне улог , они можда морају да пошаљу трупе касније када Украјинци буду истрошени , када се НАТО буде буквално борио до последњег Украјинца а ствари онда буду брзо ескалирале , можда у виду нуклеарног рата . Штавише , ако ‘Путин’ освоји Украјину, онда ће сви кључеви Беча, Вилнијуса и Венеције  бити његови и биће то као да се Златна Хорда вратила. ( Златна хорда — Википедија (wikipedia.org) прим.прев ) .Доказ за све ово је тај да је малецна Литванија била присиљена да се опреми алаткама , све уз позајмљени новац , то мора да се исплати у неком будућем тренутку. С обзиром да је Украјина прва у низу домина које ће пасти пред Русијом овим сценаријима ‘из ноћне море ………НАТО алијанса мора да дејствује сада да би ојачала одбрану Украјине. Само када Путин нема наду да победи у Украјини, биће мир заувек у Европи засигуран. ‘ ( ауторов сарказам прим. прев)

У војном смислу , ова детињаста анализа умишља  да руска артиљерија не може да све у Украјини претвори у прах. Све док год је рат сведен на Украјину, Русија не може да изгуби, војна ометања Калињинграда и Придњестровља и без обзира на то маркетиншка акробатика парадирања пред светом  суоснивача Азова Гиорги Куфарашвилија (AZOV: THE MAN BEHIND THE MYTH - Part 2 - KyivPost - Ukraine's Global Voice) и   Зеленског који изиграва кловна  ( игра речи аутора који Зеленског назива  Clown Prince vs Crown Prince прим. прев )

Теоретски гледано, писаније ЕЛ ЕЈ Тајмза су потпуно расуло као игра ,а  да би га у потпуности дефинисали, морају да наведу учеснике игре, информације и акције  које су на располагању  сваком играчу на сваком пункту одлучивања  и ‘колико ће им бити исплаћено лове’,   који год да буде резултат. Теорија игара начелно користи ове елементе, заједно са концептом решења да дедуктивним закључивањем добије најбоље скупове могућих исхода за играче, који су претходно дефинисани.

Главни играчи у овој игри су очито Русија и њени савезници на једној страни и Сједињене  Државе и њихове вазалне државе  на другој страни. Хунта Зеленског  није нимало независнија од мајмуна и његове педале за оргуље . Једва да прође дан али ови ликови поганих уста обављају своје  рутинске послове попут Оливера Твиста , траже све више и више новца, мушкараца војника и војног санитетског материјала.

Тужно је то што је једини  начин  да гледамо на  обичне Украјинце је исто  како је и Хитлер гледао на војнике и цивиле свог Рајха, као пијуне за трошење без суштинске вредности у игри НАТО-а на макро плану. То је само по себи монструозан злочин за који Зеленски и остали пајташи  НАТО-а морају у потпуности бити одговорни.

Русија се , била она у праву или не,  нашла сада  у рововима поред рускоговорећих становника  источне и јужне Украјине, који се боре за  живот у  истој мери у којој  су Вијетконговци били против америчких освајача пре неких педесет година. Док НАТО види Украјину на исти начин на који  су Јенкији видели Вијетнам, као укусну гозбу коју треба халапљиво појести, народ Донбаса, као и Вијетнамци пре њих, нужно другачије посматра ствари. Не само да они не играју исту игру  већ за становнике Источне Украјине , ово није ‘фоаје’ за ниже особље запослене у ЕЛ  Тајмз  већ питање живота и смрти 

Када размотримо информације и акције које су на располагању  играчима са обе стране, брзо се обремо  у врло блатњавој води.  Хунта Зеленског јасно жели да исцрпи  што је више могуће  од Украјине и од њихових НАТО спонзора пре него што  кажу фајронт. Руси, као и у раним данима своје војне борбе у Сирији , шаљу збркане поруке, нешто балистичких ракета данас, па те ваздушни напад наредног дана а пак копнено напредовање дан после. Руси, као и у првим данима своје сиријске кампање, шаљу збркане поруке, неке балистичке ракете данас, ваздушни напад сутра и копно напредује дан после. Док је обичан човек  препуштен нагађању о стратегијама и тактици Москве, Руси очигледно имају сијасет избора, а стога и предност; Русија буквално повлачи одлучујеће потезе и организује главну поставку, како  то Американци умеју да кажу.

То нас доводи до питања исплативости,  крајњих потеза разних играча који су се упетљали  у мрежи ове смртоносне игре. Руси, пошто су Рубикон већ прешли, не могу да се помире нисачим  мање него ли са  миром и правдом за рускоговореће становништво у Украјини и остале угрожене украјинске мањине . НАТО ће морати да се помири  са тим а они Украјинци које је НАТО користио и злостављао ће морати да наставе да живе како знају и умеју.

Мада је Џејмс Фирон  испитао крајњу игру Rationalist Explanations for War (ucsd.edu) подробније, он истиче две врло битне тачке, које би се могле применити на руско - украјинску борбу. Као прво, Русија не греши око култног статуса офанзиве , који кошта толико живота у Великом рату. Полако али сигурно је њихов мото против Зеленскијевих Нациста који у Мариупољу и  другде вођени Хитлеровом катастрофалним наређењем , готово дословце , да се држе чврсто (Hitler’s ‘Halt Order’ – How the Infamous 1941 Directive to Save the Floundering Russia Campaign was a Recipe for Disaster - MilitaryHistoryNow.com)  када би оно што би им најбоље одговарало   било повлачење. 

 Као друго, мора да постоји реалан салдо на крају, споразум где победник добија ратни плен, а губитник у најбољем случају, добија утешну награду. Тако је било и 7. маја 1945. када се генерал Алфред Јодл безусловно предао. Такође је тако било када је јапански министар спољних послова Мамору Схигемитсу, који је представљао Цара , и Командант  војске , генерал Yошијиро Умезу , потписао јапански ( условни) Инструмент предаје. Исто  тако беше када је амерички ратни поглавица Бил Клинтон присилно сатерао Ирску на Гуд Фрајдеј Мировни Споразум  (Good Friday Peace Agreement  прим прев ) и  у случају његовог Самита у Камп Дејвиду присилио  Палестинце. 

Није било тако у Украјини где је хунта убила украјинског преговарача Дениса Кирејева (Reports claim Ukraine negotiator shot for treason; officials say he died in intel op | The Times of Israel)  и где је МИ5 главни фрајер за несташлуке Борис Џонсон редовно путовао у Кијев како би се постарао  да Зеленски и остале од стране НАТО плаћене марионете  одбију све покушаје ка миру.

Али мир ће, по некој цени, стићи у Украјину када  смутљивци 'опет Јово наново'   попут Џонсона и његових кијевских мајмуна плаћеника буду уклоњени са шаховске табле. Зеленски, који је изабран на основу лажних обећања да ће успоставити мир са Москвом, мора да оде, као и азовски сан о Интермаријуму (Meet Ukraine’s Azov Figurehead Olena Semenyaka, Europe’s Female Führer — Strategic Culture (strategic-culture.org)) , који је нереалан и недостижан као ни Мусолинијев сан о италијанском Маре Нострум, или пак Хитлеров сан о  хиљадугодишњем Рајху

Ратови и мировни споразуми који их окончавају  тичу се  умећа могућег, а не о магновењу азовских фашиста или америчких академика. Иако ће мир доћи у Украјину, то ће бити мир са правдом и достојанством за тамошње рускоговореће становништво без обзира на сањарење ЛА Тајмса и других  НАТО-а за бесомучно млаћење празне сламе 

изворни чланак 

What Game Theory Can Tell us about the War in Ukraine — Strategic Culture (strategic-culture.org)

превод и адаптација angloworld translations
anglo.world.translations@gmail.com
https://www.instagram.com/anglo.world.translations/

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА