Најновије

ЗЕЛЕНСКИ СПОМЕНУО БАЛКАН: Критиковао глобалну безбедност

Украјински председник Володимир Зеленски у најновијем видео обраћању критиковао је функционисање глобалне безбедносне архитектуре и у том контектсу указао на конфликтне ситуације и претње широм света последњих дана, укључујући и Балкан.

Владимир Зеленски (Фото: Председништво Украјине)

"Ових дана у нашем информационом простору и на друштвеним мрежама има доста извештаја о конфликтним ситуацијама и претњама које постоје у другим географским срединама. Прво - Балкан, па - Тајван, сада можда Кавказ... Све ове ситуације изгледају другачије, иако их спаја један фактор, а то је да глобална безбедносна архитектура није функционисала. Да је функционисало, не би било овог сукоба", навео је Зеленски.

Он је поново оптужио Русију да је "потпуно игнорисала међународно право и интересе човечанства" и оценио да је 2014. година била прекретница, преноси Укринформ.

Зеленски је указао на тадашњу ситуацију са Кримом, Донбасом и обореним малезијским авионом и навео да је Русија "избегавала непосредну и опипљиву одговорност и сачувала пословне и политичке везе са светом".

Оценио је да су Украјинци ујединили цео свет не само око своје борбе за слободу, већ и око разумевања колико је крхка слобода свих народа у Европи и другим деловима света.

"Ова крхкост се може заштити само заједничким деловањем. Мора да постоји ефикасна глобална безбедносна архитектура која обезбеђује да ниједна држава више никада не може да прибегне терору друге државе", поручио је Зеленски.

О повлачењу украјинске војске из Авдејевке прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА