Најновије

"МОРАМО ДА СЕ ПРИПРЕМИМО" Макрон упозорио Европу: Светске силе морају да се окупе

Француски председник Емануел Макрон бранио је данас своју политику одржавања дијалога са Русијом након инвазије на Украјину, рекавши да Турска не би требало да буде једина сила која разговара са Москвом и да би већ требало да се припреме за мировне преговоре, преноси Франце 24.

Емануел Макрон. (Фото: ria.ru)

Макрон је у више наврата разговарао с руским колегом Владимиром Путином откако је Москва покренула свој напад на Украјину у фебруару, а њихов последњи разговор догодио се 19. августа након дуге паузе.

"Морамо да се припремимо на дуги рат"

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, с којим Макрон није имао најбољи однос, у међувремену је активно настојао да игра улогу посредника, лично се састајући и с Путином и с украјинским председником Володимиром Зеленским.

- Ко жели да Турска буде једина светска сила која наставља да разговара са Русијом? Не смемо да поклекнемо пред било којим обликом лажног морала који би нас оставио немоћним. Посао дипломата је да разговара са свима, посебно са људима са којима се не слажу. И тако ћемо да наставимо, у координацији са нашим савезницима, рекао је Макрон на састанку француских амбасадора у Јелисејској палати.

Макрон је утврдио да би светске силе већ требало да се припреме за мировне преговоре за окончање сукоба који већ траје више од пола године. Притом је нагласио да је на Кијеву да одлучи о времену и условима.

-Морамо да се припремо за дуги рат. Морамо да избегнемо ескалацију и да припремимо мир. Припрема мира значи разговор са свим странама, као што сам с Русијом учинио пре само неколико дана. И опет ћу то да урадим. Договорени мир не би био под условима да Украјина стекне дојам да смо је препустили судбини, истакао је.

Рекао је да такав договорени мир не би био под условима којима би Украјина била подвргнута да је препуштена судбини.

"Не желимо да учествујемо у рату"

Макрон тврди да је западна војна помоћ Украјини, укључујући и помоћ Француске, омогућила земљи да се одупре руској инвазији много ефективније него што су многи стручњаци предвиђали.

Исто је предвиђала и Русија, додао је француски председник.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА