Најновије

СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА Драматичан развој догађаја у нуклеарки у Запорожју

Престанак напада је једини начин да се избегне несрец́а, упозорава шеф ИАЕА

Нуклеарна експлозија. (Фото: Јутјуб)

Напади на нуклеарну електрану Запорожје, коју контролише Русија, морају престати, рекао је Рафаел Гроси, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), упозоравајуц́и на претец́у „нуклеарну несрец́у“ на тој локацији.

У саопштењу у петак, Гроси је рекао да се у електрани, која се налази на југу Украјине, преко ноц́и развила "озбиљна ситуација", када је гранатирањем прекинуло струју у граду у којем се налази.

„Енергетска инфраструктура која храни град Енергодар, дом оператера НЕК и њихових породица, уништена је гранатирањем разводног постројења у градској термоелектрани“, рекао је Гроси и додао да је град на крају остао „без текуц́е воде. Нема струје, нема канализације.”

С обзиром на „појачано и континуирано гранатирање“ нуклеарног објекта, „мала је вероватноц́а да ц́е се поново успоставити поуздано напајање ван локације“, упозорио је званичник.

„Електрана нема спољну струју. И видели смо да је инфраструктура, када се поправи, поново оштец́ена“, додао је Гроси, не приписујуц́и кривицу за нападе ни Русији ни Украјини.

„Ово је потпуно неприхватљиво. Не може да се настави. Зато хитно позивам на хитан прекид свих гранатирања у целом подручју“, рекао је он, поновивши свој позив на стварање „безбедносне зоне“ око електране.

"Овај драматичан развој догађаја показује апсолутни императив да се сада успостави нуклеарна сигурносна и сигурносна заштитна зона. Ово је једини начин да осигурамо да се не суочимо са нуклеарном несрећом", рекао је.

Заузета од стране руских снага на почетку сукоба, нуклеарна електрана и околна околина више пута су били изложени пројектилима и артиљеријским гранатирањем последњих недеља.

Док је Русија кривицу за нападе свалила директно на Кијев, Украјина и неки западни званичници настављају да оптужују Москву за гранатирање објекта који контролишу њене трупе.

Русија је раније одбацила предлог Кијева и његових западних савезника да повуку трупе које обезбеђују објекат у Запорожју, инсистирајуц́и да ц́е Украјина то искористити само као прилику да заузме фабрику, а не да обезбеди њену стварну безбедност.

Руско министарство одбране тврди да је Кијев више пута слао диверзантске тимове да заузму објекат усред недавне посете ИАЕА тој локацији.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА