Најновије

УКРАЈИНА У ФИНАНСИЈСКОМ ПАКЛУ: Да рат сада стане, враћала би дугове до 2077.

Буџетски дефицит Украјине од марта ове године у просеку износи пет милијарди долара месечно.

Володимир Зеленски. (Фото: Јутјуб)

Кредитни дуг се рапидно увећава а помоћ која стиже је недовољна, пише Политика.

Украјински дефицит буџета је велики и у опасној зони. Анализе стања то говоре. Упозорења су све гласнија и стижу са свих страна.

Помоћ западних држава Украјини од фебруара ове године износи 18 милијарди долара и није довољна да се покрије месечни дефицит од пет милијарди долара, изјавио је министар финансија Украјине Сергеј Марченко, на међународној конференцији у Минхену.

Министар је истакао да ће, према оценама Светске банке, у наредних 18-36 месеци Украјини за припреме за зиму, жетву, ремонт путева, социјалне издатке бити потребно 105 милијарди долара.

Ових 105 милијарди је три пута више од прихода буџета у 2021. години. И то још у границама од пре почетка сукоба.

Украјина нема новца да исплати свој јавни дуг и под одређеним околностима постоји ризик да се претвори у заувек дужну земљу, рекао је Џефри Такер, сарадник Фондације за економско образовање, много пре “судара” са Русијом.

Према званичним украјинским подацима, буџетски дефицит земље од марта ове године у просеку износи пет милијарди долара месечно.

Олег Устенко, саветник председника Украјине за економска питања, раније је рекао да би до краја године буџетски дефицит могао да достигне 50 милијарди долара у оквиру програма макрофинансијске помоћи ЕУ.

Украјински председник изјавио је да ће буџет за следећу годину бити ратни и да ће за одбрану бити издвојено 27,4 милијарди долара.

Зеленски је у обраћању рекао да ће социјалне обавезе, попут исплате пензија, бити потпуно покривене, и додао да ће се трошкови који нису есенцијални морати да се умање колико је могуће.

„Јасно је да ће ово бити буџет земље која је у рату. Највише ће следеће године ићи на сектор безбедности и одбране. То ће бити приоритет", нагласио је Зеленски.

Украјини је потребно 750 милијарди долара за трофазни план реконструкције након руске инвазије, изјавио је недавно украјински премијер Денис Шмихал на међународној Конференцији за обнову Украјине у Швајцарској.

Украјински премијер је рекао да би главни извор финансирања тог плана била средства заплењена од руских олигарха.

Европска инвестициона банка (ЕИБ), кредитни огранак Европске уније, предложила је да финансијска структура која је пре коришћена за помоћ током пандемије, буде модел за финансирање обнове Украјине у износу до 100 милијарди евра.

Европска унија планира да додели 500 милијарди евра финансијске помоћи Украјини како би јој помогла да оживи економију. Европска комисија тражи опције финансирања, као што су грантови и зајмови, пренео је ТАС.

Све у свему, Украјина је изгубила финансијску независност јер не може да испуни своје обавезе према грађанима без помоћи Запада, многи то тврде.

Прикупљени порези чине само 40 одсто буџета земље, а од тога више од 60 одсто одлази на војску.

У недавном интервјуу за "РБК Украјина", украјински министар финансија Сергеј Марченко рекао је да ће буџет за наредну годину бити „изузетно неизвестан" због „ратних услова".

Кијев наводи да му је потребно пет милијарди долара месечно и то очекује као помоћ западних спонзора. Међутим, биће ту још потребно додатних четири милијарде долара месечно у наредна три месеца да би се покрили трошкови хитног смештаја и поправке станова за милионе људи, као и да се финансирају основни минимални приходи за оне који су остали без посла.

Прекоморски кредитори Украјине подржали су захтев Кијева за двогодишње замрзавање исплате готово 20 милијарди долара у обвезницама што ће омогућити да Украјина избегне опасну нередовност у отплатама дугова.

Скоро седам месеци од почетка рата у Украјини, без наговештаја да ће мировни споразум или прекид ватре бити ускоро постигнути, повериоци 75 посто нерешеног, активног дуговања Украјине, морали су да пристану на захтев Кијева да се одложе исплате.

Решење су подржале и владе највећих западних земаља као и најизложенији инвестициони фондови.

Како би се избегао технички банкрот, Украјина је повериоцима понудила додатне камате на замрзнута средства. Како ће се све на крају завршити, не усуђује се нико да прогнозира.

Од почетка сукоба Украјина од западних земаља добија војну помоћ вредну десетине милијарди долара, а тако ће се и наставити. Челници групе Г7 су објавили како ће наставити да шаљу помоћ “докле год то буде потребно”.

Највећи појединачни износ до сада је 40 милијарди долара, које је Америка наменила Украјини у склопу “Закона о зајму и најму” који је до сада био активиран само за време Другог светског рата, кад су САД у више од 30 савезничких земаља послале оружје и војну опрему у укупној вредности од тадашњих 50 милијарди долара.

Иако се нашироко мисли да ће та америчка помоћ Украјини бити бесплатна, то наравно није случај, као што ни та помоћ из Другог светског рата није била бесплатна.

Да рат стане данас, и да Украјина добије исте услове о почеку и року исплате, последњу рату Кијев ће отплатити тек 2077. године. А то је по свим данашњим мерилима далека и неизвесна будућност.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА