Најновије

Таџикистански војници гађали три погранична села у Киргизији

Припадници таџикистанске војске гађали су три села у Ошкој области Киргизије, саопштила је Гранична служба Државног комитета за националну безбедност Киргизије.

Фото: Јутјуб

„Кршећи споразум о прекиду ватре, у 12:37 (8.37 по средњоевропском) таџикистанска страна је почела са гранатирањем уз употребу минобацача и артиљеријских оруђа на положаје киргиских граничара у селима Тешик-Таш, Карамик и Карол-Добо у Чон-Алајском округу Ошке области“, саопштила је прес служба.

У саопштењу се наводи да су јединице Граничне службе Киргизије, стациониране у Ошкој области, узвратиле ватру. Међутим, у циљу деескалације инцидента, киргистанска војска је прва једнострано прекинула паљбу.

Гранична служба додаје да се очекују преговори између граничних представника Киргизије и Таџикистана.

Осим тога, претходно је таџикистанска страна пуцала на положаје унутрашњих трупа Министарства унутрашњих послова Киргизије у Баткенском рејону.

Размена ватре тренутно је престала. Покренута је истрага о инциденту. Очекују се преговори граничних представника Киргизије и Таџикистана.

Сукоб на граници Киргизије и Таџикистана уз примену оружја почео је петак ујутру. Стране се међусобно оптужују за напад. Жестоке борбе војски двеју земаља трајале су цео дан готово дуж целе границе. Киргиска страна је саопштила да је 24 људи погинуло, а 103 рањено у борбама. Прекид ватре је постигнут тек увече.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА