Најновије

10 хапшења која откривају сву трулеж од врха до дна МУП-а

Од почетка године ухапшен је велики број припадника Министарства унутрашњих послова (МУП), а само током августа приведено је њих 10. Злоупотреба службеног положаја и трговина утицајем само су нека од кривичних дела због којих “падају” полицајци, а овај податак несумњиво показује да је нешто труло у српској полицији.

Фото: МУП Србије

У претходних месец дана ухапшено је 10 службеника МУП што је несумњиво поставило питање степена корумпираности унутар једне од најважних институција у Србији која је дужна да брине о безбедности грађана.

Шверцовали кокаин

Најпре су приведени полицијски службеник Управе криминалистичке полиције Д. Ј. (41), његова супруга, службеница Безбедносно информативне агенције (БИА) Д. Ј. (39), бивши полицајац К. М. (44) и Аранђеловчанин Ж. Ф. (34), због сумње да су, као организована група, шверцовали кокаин из Јужне Америке у Европску унију, а новац стечен на тај начин улагали у некретнине.

Д.Ј. (41) се сумњичи и да је из Србије у Црну Гору транспортовао већу количину новца стеченог од продаје кокаина.

Са друге стране, К. М. се сумњичи да је учествовао у организацији кријумчарења кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније и прикупљању новца од продате опојне дроге, као и у транспорту новца из Србије у Црну Гору.

Део новца стеченог од продаје кокаина улагао је у изградњу некретнина на територији Србије и Црне Горе.

Нова тура хапшења

Нешто касније дошло је до новог хапшења унутар МУП-а.

Полицијски инспектори Службе за борбу против организованог криминала Н. У. и З. Ђ. ухапшени су због сумње да су злоупотребљавали свој службени положај омогућавајући нарко дилерима да неометано набављају дрогу.

Парадоксално, уместо да дилеру одузму дрогу, вратили су му да може даље да је препродаје.

Полицајци у заједници полиција

И када се мислило да је крај хапшењима, изгледа да је то заправо био почетак. Припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) Б.Б. Л.Д. и М.П. приведени су због сумње да су починили кривично дело угрожавање сигурности.

Према наводима кривичне пријаве, осумњичени су 22. августа дошли у просторије фирме на Теразијама, и претили Т.А. и С.К..

Пуцали из забаве

Пре само неколико дана дошло је до још једног хапшења полицајаца. Двојица припадника МУП, М. Т. и М. Л. ухапшени су због сумње да су починили кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела и кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Реч је о службеницима Јединице за обезбеђење (ЈЗО), а полиција је затекла осумњичене на једном стрелишту у Новом Сланкамену, где су, без одобрења Министарства унутрашњих послова, користили опрему и службено наоружање, аутоматске пушке, пиштоље и муницију, који су у власништву МУП-а.

Како се сумња, М. Т. и М. Л. су опрему и наоружање без одобрења изнели из службених просторија полиције и осталим осумњиченима омогућили коришћење, односно како би се забавили.
Начелник полиције на челу крими-групе

Протеклих месеци, сем полицијских службеника, хапшени су чак и високи функционери МУП. Тако су доскорашњем начелнику ПУ Нови Сад, Слободану Малешићу, лисице стављене у априлу.

Малешић се терети да је четири године био организатор криминалне групе, те да је користићи свој положај посредовао да се не изврше службене радње које би се морале извршити.

За то, према тврдњама тужилаштва, добијао новац. Са Малешићем је пао још један службеник УКП, који му је био саучесник у криминалним радњама.

Од доласка Александара Вулина на место министра полиције уследиле су бројне промене унутар полицијских управа и станица широм Србије.

Кадровске промене најављиване су као обрачун с корупцијом унутар МУП, међутим, извесно је да до тога није дошло.

Шарићеви полицајци два пута долијали

Двојица полицијских припадника, Данило Стојановић и Милутин Радовановић, ухапшена су чак два пута ове године.

Најпре су им лисице стављене фебруара ове године због сумње да су претукли колегу из Интерпола у Београду, да би само неколико месеци касније били ухапшени због сумње да су део криминалне групе Дарка Шарића.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА