Најновије

Ђоковић не може сâм

Србија има петорицу тенисера у првих 100 на АТП листи, али то није довољно да се игра четвртфинале Дејвис купа.

Фото: Јутјуб

Изабраници Виктора Троицког групну фазу, играну у Валенсији, завршили су као трећи, иза селекција Шпаније и Канаде, а испред Јужне Кореје.

Наш тим је наступао у саставу Миомир Кецмановић, Филип Крајиновић, Ласло Ђере, Душан Лајовић, Никола Ћаћић.

Они нису успели да обезбеде пласман у нокаут фазу, која ће се од 22. до 27. новембра играти у Малаги.

Иако смо на крају имали исти скор као Шпанија и Канада (2-1), нису баш детаљи одлучивали о путницима у четвртфинале, пошто је Србија уочи последњег кола практично била отписана.

За пласман даље била нам је потребна победа против Канаде, коју смо и остварили, после предаје очигледно не претерано заинтересованог противничког дубла, али и тријумф Јужне Кореје над домаћином Шпанијом, који заиста није био реалан.

Иначе, Шпанији и Канади, међу најбољих осам придружили су се Италија, Хрватска, Немачка, Аустралија, Холандија и Сједињене Америчке Државе.

Ако гледамо појединачне мечеве, Србија је у Валенсији остварила четири победе и пет пораза.

То је најпре учинио Душан Лајовић против Сеонг-чан Хонг, 378. играча планете, да би потом и Миомир Кецмановић био бољи од Сунву Квона.

У мечу против Канаде, први сингл Ласло Ђере је решио у своју корист против Габријела Дијала, 335. на листи, а пише се и победа дубла у саставу Кецмановић/Крајиновић над Алексисом Галарноом и Васеком Поспишилом, који је после три одиграна меча био принуђен да преда због повреде.

Неуспешни смо били против Шпаније у сва три дуела – Алберт Рамос Винолас савладао је Ласла Ђереа, Роберто Баутиста Агут је победио Миомира Кецмановића, док је дубл Гранољерс/Мартинес био бољи од Николе Ћаћића и Душана Лајовића.

Чини се да је кључни меч за расплет читаве групне фазе био онај између Кецмановића и Феликса Оже-Аљасима, који је са 6:3, 6:4 рутински припао Канађанину.

Тај пораз тешко је пао нашем тенисеру, баш као и онај у првом колу од Роберте Баутисте Агута, који је био веома интересантан и неизвестан.

"Искрено, извинио сам му се зато што је ово други пут за мене да губим када играм за репрезентацију. И то су оба меча, и против Кукушкина у Инсбруку и сада против Баутисте била повуци-потегни, а ја сам оба изгубио. Мени је стварно било криво и хтео сам да му се извиним. Међутим, Виктор је рекао да нема потребе то да радим јер сам одиграо добро и да када год дам све од себе, а изгубим, немам због чега да се извињавам", рекао је Кецмановић.

Можда би епилог такмичења у Валенсији био другачији да је играо Новак Ђоковић, који готово увек доноси тај један бод.

А можда и не би? Колико пута се само протеклих година дешавало да Новак обезбеди поен у синглу, а онда да свеукупни дуел, дакле један сингл и један дубл меч (по новом формату прим. аут), припадне ривалу.

Ђоковић јесте један од најбољих тенисера икада, али није баш ни чудотворац, да увек после свог меча у синглу, игра и дубл, који му, искрено, никада није претерано "лежао", нити га је много практиковао током каријере.

То је чинио и прошле године, најпре у групној фази против Немачке, када је заједно са Ћаћићем изгубио од Кравјеца и Пуца.

Наш пар је потом тада, у четвртфиналу, до ког смо дошли уз доста среће и захваљујући Русима, савладао казахстански дубл у саставу Голубјев/Недовјесов.

Морао је Новак и у полуфиналу на терен два пута, против Хрвата. Након рутинског тријумфа над Чилићем, заједно са Крајиновићем није могао, ипак, да науди једном од најбољих дублова света, Мектићу и Павићу.

"Да бисмо освојили Дејвис куп морамо да имамо више дубл играча, морамо да имамо дубл тим, иначе ће бити веома тешко. Они тачно знају где ће лоптица да иде, ко излази, ко покрива. Стално врше притисак. То је што је, покушали смо. Није успело. Дефинитивно треба да унапредимо дубл део нашег тима. Морамо да имамо дубл који стално игра заједно. Иначе, то ће бити као пењање на Монт Еверест", објаснио је Ђоковић шта нам је потребно за успех у Дејвис купу.

Новак је у праву, дубл је у тренутном формату играња на две победе подједнако важан као и синглови.

Србија у конкуренцији парова у Топ 100 има једино Николу Ћаћића, који је 63. на листи, док су ван стотину најбољих Матеј и Иван Сабанов, који су релативно недавно изабрали да уместо Хрватске носе дрес Србије.

Проблем уз (не)сталан дубл представљају и доприноси осталих играча у синглу. Све су то солидни играчи, који могу да победе малтене сваког на свету, али у Дејвис купу то нисмо имали много прилике да виђамо.

Некадашњи формат овог такмичења нам је више ишао на руку, играло се до три победе, Ђоковић је малтене увек доносио два, а неко би већ у преостала три сусрета успео да "намакне" још барем једну.

Тако смо у осталом освојили прву и једину титулу у овом такмичењу, пре 12 година.

Ђоковић је у финалном сусрету тада био бољи од Жила Симона и Гаела Монфиса, да би кључну победу нашем тиму донео актуелни селектор, Виктор Троицки, који је савладао Микаела Лодру.

Имали су "орлови" шансу да и 2013. освоје Дејвис купу, међутим, у Београду боља је била Чешка са 3-2 у победама.

Тада је Новак узалуд донео два поена Србији против Томаша Бердиха и Радека Штепанека. Трећи поен, вредан "салатаре", нису успели да обезбеде Душан Лајовић, односно Илија Бозољац и Ненад Зимоњић.

Новаков скор у овом такмичењу је 38-7, с тим да је чак шест тих пораза доживео до 2009. године, пре свог врхунца.

Од њега су бољи били једино Белгијанци Оливије Рохус и Кристоф Влиген (2005), Роџер Федерер (2006), Николај Давиденко (2008), те Шпанци Рафаел Надал и Давид Ферер (2009).

Тај преостали пораз била је у ствари предаја због повреде у полуфиналном окршају 2011. против Хуана Мартина дел Потра у Београдској арени.

Новак је од тада одиграо 19 сингл мечева у Дејвис купу и све их је добио, тако да је заиста штета што смо у протеклој деценији имали још само то једно финале против Чешке (2013), полуфинала (2017, 2021), те четвртфинала (2015, 2016, 2019).

Иначе, играо је Ђоковић и у два наврата АТП куп, а у 12 мечева, што сингл, што дубл, има 11 победа. То му/нам је било довољно за титулу у овом такмичењу 2020. године.

Статистика још каже да од актуелних репрезентативаца у дресу са државним грбом, Душан Лајовић има скор 12-9, Филип Крајиновић 8-4, Миомир Кецмановић 1-3, баш као и Ласло Ђере.

Дакле, колико год да је дубл важан, уколико желимо да у наредних неколико година, колико ће Новак реално још играти, за нову титулу у Дејвис купу мораће да се "пробуде" и остали сингл играчи.

Да бисмо уопште обезбедили групну фазу 2023, мораћемо да прођемо бараж, који је на програму у фебруару наредне године. У њему ће учествовати 12 селекција са овогодишњег издања "Финала Дејвис купа" (5-16. места), као и 12 најбољих репрезентација из Светске групе 1 Дејвис купа.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА