Најновије

ВУЧИЋ: Знам Путина и не верујем да блефира

Председник Србије Александар Вучић говорио је за америчку телевизију Њузмакс у емисији "Пробуди се, Америко".

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

Водитељи су се прво захвалили председнику што је пристао да гостује у њиховој емисији, а онда су га упитали за ситуацију на Косову и Метохији.

"Мислим да смо успешно деескалирали кризу на КиМ, али мораћемо да се потрудимо више како бисмо пронашли дугорочно решење. Нећемо да тражимо кривца, али је компромис много бољи од оружја и бомби, што гледамо данас", рекао је председник.

Традиционално добри са Русијом и Украјином
Током емисије водитељи су поменули да Србија има добре односе са Русијом и упитали Вучића какав је однос Србије према сукобу у Украјини.

"Ми имамо традиционално добре односе са Русијом и Украјином", нагласио је Вучић.

Додао је и да се Србија не ставља ни на чију страну и да ће увек осудити рат.

Србија и САД

Вучић је подсетио гледаоце да је Србија прославила 140. годишњицу односа са САД, и да су наше земље у оба светска рата биле на правој страни историје.

"Гледамо како да диверсификујемо наше снабдевање енергентима. Градимо интерконекторе на границама са Бугарском и са Северном Македонијом. Ви сте тражили, господине Гренел, да схватимо како су економске везе најважније у нашем региону. Реконструкцију инфраструктурне мреже. Ми видимо да је трговинска размена Србије и САД данас већа него икада, чак 1.2 милијарде", рекао је Вучић.

"Ми се надамо да ће мир победити, и да ће сви урадити све да се постигне компромис. То је боље него чекати нечији пораз. Састао сам се са Путином неколико пута и не верујем да блефира. То је све што могу да кажем", додао је Вучић на питање о најави руског председника да ће Русија употребити нуклеарно наоружање.

Компанија Ривиан

Вучић је додао да компанија Ривиан, америчка компанија која производи електрична возила, отвара центар за развој и истраживања.

- Имали смо великих проблема са литијумом у прошлости, и ја сам направио неке политичке грешке. Али ја мислим да је добра пословна криза разлог зашто Ривиан долази у Србију. Они су тражили атрактивну земљу за инвестирање, а ми имамо и субвенције и паметне људе. Ми смо шампиони Европе по привлачењу страних директних инвестиција. Чак 3.3 милијарде евра смо привукли у нашу земљу - казао је он.

Вучић подсетио на злочине НДХ

Вучић је рекао да први пут види изјаву председника Ирана Ебрахима Раисија о холокаусту, и истакао да су Срби блиски пријатељи Јевреја, и да се холокауст догодио.

"Такође верујем да су злочини почињени против Јевреја током Другог светског рата неопростиви и не смеју бити заборављени. Током Другог светског рата, у нацистичкој Независној Држави Хрватској постојао је велики логор, звао се Јасеновац. Постојао је и логор у Београду. Тај објекат у Београду је био уништен, ми смо решили да обновимо то место, да обновимо сећања. Ја сам се срео са Естер Бајер, и она ми се захвалила. Тако је била пуна енергије, она је показивала на место где се данас налази кафић, а где је убијен њен отац и многи, многи Јевреји. Када су побили Јевреје, Немци су тада убијали Србе. Она ми је рекла да је пришла људима који су пили кафу, и рекла им да је то стратиште." рекао је председник.

Вучић је додао да ће то бити величанствено место које ће симболизовати снажне везе Срба и Јевреја.

Бајден и Трамп

Вучић је, касније током емисије, говорио о разлици између власти председника Бајдена и Трампа најтеже од свих.

"Срео сам председника Бајдена четири пута, Трампа два пута. Бајден је један од најбоље припремљених политичара, за било коју дискусију. Трамп је веома харизматичан, као булдожер, увек хоће да види резултате. Он је схватио да нас економија може повезати на Балкану, и посветили су се конкретним проблемима како би побољшали животе. Чак 20 федералних агенција је покушало да нам помогне, како би све стране напредовале економски. Повећање трговинске размене, и са САД и у региону, Америка је подржала Отворени Балкан, је значајно за све", закључио је председник Вучић.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА