Најновије

АНА БРНАБИЋ ПОТВРДИЛА: Формирање владе улази у октобар

Мандатарка за састав нове владе, Ана Брнабић, потврдила је гостујући на РТС да ће формирање владе ући и у октобар. То је последњи месец у тромесечном року који је дат од конституисања Скупштине 2. августа за гласање од влади, иако су напредњаци после формирања парламента брујали о томе да ће Србија добити владу знатно пре крајњег рока.

Фото: Влада Србије

Осим тога потврдила је и да састав владе не зависи искључиво од ње, како би формално требало да буде, већ од Александра Вучића, лидера СНС који обавља и функцију председника државе.

Ни у овом мандатаркином наступу нисмо сазнали ништа ново о влади, осим да се назиру нека кадровска решења и да ће се мењати Закон о министарствима што је и очекивамо јер је већ најавила да се размишља о томе да надлежности неких министарстава буду подељења.

Формирање владе чекаће изгледа и њен повратак са пута на државну сахрану убијеног јапанског премијера Шинзо Абеа заказану за 27. септембар.

Брнабић је гостујући на јавносм сервису навела да формирање кабинета улази у октобар, али и да тренутни кабинет и тренутна влада раде у најбољем интересу грађана.

„Када погледате какав је био септембар, јасно је што улази у октобар. Све што смо имали са путовањима, председник у Њујорку, чување мира и безбедности услед провокација, и разговори у августу и септембру са Лајчаком и Ескобаром, стални састанци да сачувамо мир и стабилност, јер се данас сви за тај мир уздају у Србију, да буде фактор стабилности“, рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, контуре владе се полако назиру, не сва решења и не комплетно, али биће промена и промена закона о министарствима.

Она је навела да очекује да расправа у парламенту буде нешто дужа него што је то уобичајено.

„Надам се да ће то бити прва половина октобра, али никад не знате шта ће вам доћи од обавеза“, навела је она отварајући могућност да се о влади расправља и у последњем тренутку, као 2007. када је Влада изгласана пола сата пре истека рока.

Ако се, уз ове мандатаркине речи узму у обзир и Вучићеве најаве да нас чека тежак период од шест и по месеци, логично је запитати се хоће ли владе уопште и бити.

Питали смо политичког консултанта Душана Љ. Миленковића хоће ли се заиста поновити ситауција из 2007. и могу ли околности у којима се Србија налази и обавезе њеног председника да буду оправдање за наизгласавање владе или би то тешка ситуација требало да убрза њено формирања.

Он каже да је суштина у томе да формирање Владе ни мало не утиче на управљање државом, јер се она води из једног центра моћи.

– С обзиром на то да је Александар Вучић уништио све институције државе и инокосно, и противуставно наравно, управља земљом, време састављања Владе није важно и нема никакве политичке последице, осим за хијерархију унутар режима који противставно управља системом, и на њихове интерне односе и обрачуне. Формрање Владе 2007. нема ниједну тачку поређења са овом (и осталим Владама Александра Вучића), јер је натегнуто формирање Владе 2007. последица плуралности у друштву и деморкатског баланса моћи, док данас Влада зависи искључиво од одлуке једног човека и његовог времена, процене тајминга и личног распореда – закључује Миленковић.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА