Најновије

ДА ЛИ ЈЕ КОНАЧНО ПОСТИГНУТ НУКЛЕАРНИ ДОГОВОР: О чему су разговарали Ким и Трамп!

30. јуна, амерички председник Доналд Трaмп одржао је састанак са лидером Северне Кореје Ким Џонг-уном. Коментаришући састанак, Трамп је рекао да је то био "велики" догађај и да се радује што ће ускоро поново видети Кима. Стране су се договориле о изради могућег споразума за решавање напетости.

Доналд Трамп и Ким Џонг ун (Фото: јутјуб)

Трампове примедбе и "мекани приступ" према Сјеверној Кореји нису наишли на подршку међу главним медијима и јаким политичким коментаторима.  Њу Јорк Тајмс (New York Times) је чак тврдио да су званичници Трампове администрације подељени око стратегије према Сјеверној Кореји.

“Док се председник Трамп затекао у својој историјској шетњи викендом у Северну Кореју, званичници администрације су у понедељак оштро били у сукобу око тога шта треба да се каже о Ким Џонг-уну, лидеру Северне Кореје, док се припрема за поновно покретање преговора о нуклеарном споразуму.

Подстичући унутрашњу дебату Џон Р. Болтон, саветник за националну безбедност и најистакнутији човек у администрацији, љутито је реаговао на извештај у Њу Јорк Тајмсу о могућности договора да се ефективно замрзне нуклеарна активност Северне Кореје у замену за америчке уступке.

Неки званичници разматрају замрзавање као први корак ка свеобухватнијем договору за Кима да се одрекне свог нуклеарног програма. Господин Болтон је одавно инсистирао да Северна Кореја демонтира свој нуклеарни програм и да се одрекне свог целокупног арсенала бојевих глава пре него што добију било какву награду.

"Ово је био осудни покушај неког да се упише у председника", написао је Болтон на Твиттеру. "Требале би бити последице."

Међутим, неки високи званичници администрације разговарали су о идеји инкременталног приступа према којем би Северна Кореја прво затворила своје нуклеарне објекте како би спречила производњу новог материјала, заправо замрзавајући свој програм али остављајући постојећи арсенал на месту.

У замену, Американци би направили неке уступке који би помогли да се побољшају животни услови у Северној Кореји, која је под великим санкцијама, или да се ојачају односи између Вашингтона и Пјонгјанга.

Међу онима који размишљају о таквим идејама су високи дипломати, кажу људи упознати са дискусијама.

Трамп, који је желео да свој имиџ изгради као “деалмакер” уочи предстојећих председничких избора 2020. године, изгледа отворен за постепени процес.

Трамп није јавно споменуо пуну денуклеаризацију током свог сата на граници између две Кореје у недељу или након разговора с јужнокорејским лидерима.

Нуклеарни тестови Северне Кореје у периоду између 2016-2019 (Фото: southfront. org)

Извештај Њу Јорк Тајмса је посебно критичан према Трамповој претпостављеној „слици коју је сам изградио као деалмакер“. Ипак, овај извештај игнорише важну чињеницу: Северна Кореја је значајно смањила број ракетних тестова у протеклој години. У овом периоду, администрација Трампа и севернокорејска влада биле су у сталном контакту око могућег договора. Дакле, ефекат преговора може се лако уочити, чак и ако га неки преферирају.

Ко је бољи руски С-400 или амерички “Патриот”, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА