Најновије

БЕЗОБРАЗЛУК: Болницама наложено: Гасите стерилизаторе, лифтове, климу…

“Осветљење у свим ходницима и просторијама биће рестриктивно”, “Забрањује се коришћење грејних тела за загревање просторија”, “Дању не спуштати ролетне како не би користили осветљење док има дневног светла”, ово су само делови ригорозних ставки “Плана уштеде енергије” у Општој болници Лесковац, у којој ће ове зиме лекари збрињавати оболеле у полумрачним и прохладним просторијама, како би уштедели струју.

Фото: Јутјуб

После више од две и по године, колико су лекари у болницама провели у скафандерима, борећи се за животе оболелих од коронавируса, уз стални недостатак опреме, особља и капацитета, сад им власт приређује нову борбу – са електричном енергијом, а последице ће, као и обично, сносити пацијенти.

Искључивање стерилизатора (који би непрестано морали да раде), забрана коришћења додатних грејних тела, уколико просторије нису довољно топле, као и мрак у ходницима и у свим просторијама, осим у операционим салама и амбулантама за дијагностику, ограничавање употребе лифтова, клима уређаја, па чак и шпорета у кухињи, суманути су захтеви управе ове болнице.

“Ако већ болнице, школе и вртићи морају бити обухваћени мерама уштеде електричне енергије, па нека онда дођу последњи на ред, а не први. Изгледа да је установама, у којима време проводе најосетљивије и најугроженије групе, прво стигао план за уштеду струје, што је срамота. У већини установа сигурно има прекомерног трошења струје, али то иначе треба санкционисати, али никога до сада то није занимало. Овде се поставља питање, да ли је директор ово сам смислио или је добио налог из министарства. Директори су масовно полтрони и на све начине се труде да се додворе председнику и власти, па ме не би чудило да је ово идеја првог човека болнице, који је ето хтео да покаже, како ће његова установа прва да штеди”, прича за анестезиолог др Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије.

Међутим, пре ће бити да је налог стигао “одозго”, каже доктор.

“Нажалост, верујем ипак да је све ово привикавање становништва на то шта нас тек чека у касну јесен и на зиму. Ако се неко буде жалио на слабо грејање, само ће му одбрусити ‘Видите како трпе пацијенти у болницама, па шта се ви буните, није вама теже!” Човек који ради у фабрици 12 сати дневно, мораће да ћути и да трпи, да ради у хладноћи, јер ако се побуни, неко од надлежних ће се позвати на болнице и рећи:‘Кад могу болнице да штеде, можемо и ми’. Тако се припрема терен, то је врло очигледно”, сматра др Панић, који као анестезиолог ради у болници у Краљеву.

Здравство у Србији, нажалост, није једнообразно.

“Није у свим установама исто, све зависи од управе. Тако је било увек, па ће бити и сада са уштедом електричне енергије. Неком рационалном потрошњом и добром организацијом, можда и може да се уштеди, а да пацијенти и запослени не трпе, да им то не угрожава живот и посао. Међутим, да бисте спровели уштеду, морате имати и довољан број људи који ће да брине о томе”, објашњава доктор.

Имаћемо велике проблеме у функционисању ако заиста буде ригорозне штедње у здравственим установама, упозорава он.

“Има много медицинских апарата који морају бити стално укључени јер су пацијентима неопходни током 24 сата. Најважније је да апарати који се користе у болницама буду исправни, а ми увек имамо највеће губитке јер користимо полуисправне и неисправне, старе апарате, на које се превише троши. Чак и чесма која капље мора бити поправљена, јер и то је вишак трошкова, а имамо га у свим болницама”, наглашава наш саговорник.

Некомпетентни људи водили су предузећа која су од општег јавног интереса, а последице њиховог “брљања” трпе грађани.

“Да је ЕДБ водио неко ко се у тај посао разуме, ми бисмо данас имали довољно струје, чак бисмо и извозили електричну енергију, а дошли смо у ситуацију да су предузећа девастирана, уништена и да то сада морајау да плаћају пацијенти и ђаци”, закључује др Панић.

Ипак, овај „План уштеде енергије“ писао је менаџмент Опште болнице Лесковац по препорукама Министарства рударства и енергетике, које су претходно упућене Министарству здравља и свим здравственим установама у Србији.

„План је израђен по поменутим препорукама у циљу смањења потрошње електричне енергије, у складу са тренутном енергетском ситуацијом у свету, Европи и Републици Србији, а подразумева рационалну потрошњу струје, али никако на штету лечења пацијената и њиховог боравка у нашој здравственој установи. Што се тиче грејања по истим препорукама, од мера ограничења температуре су изузете здравствене установе. У Општој болници Лесковац урађена је енергетска санација, тако да је температура у свим просторијама по стандардима (највиша температура је у Служби за гинекологију и акушерство са неонатологијом, где су бебе и породиље), па је непотребно догревати било коју просторију“, каже др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац.

Подсетимо, из Министарства рударства и енергетике тврде да се одлука о смањењу потрошње електричне и топлотне енергије за 15 одсто и усклађивање температуре у просторијама на 20 степени, не односи на школе, болнице и вртиће. Међутим, упркос овој тврдњи, родитељи средње уметничке школе „Арт дрво“ били су шокирани када им је разредни старешина написао да се ђаци облаче слојевито због температуре од 20 степени која их чека у учионицама током зимских месеци. Такође, Предшколској установи „Чика Јова Змај“ у Београду, која би требало да спада у групу оних за које одлука о уштеди струје не важи, стигао је документ насловљен са „Предмет: План уштеде енергије“, у којем се тражи од руководиоца централног грејања, да у свим објектима где је грејање на електро котлове, исте подеси на достизање температуре од највише 20 степени.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА