Најновије

БЕЛОРУСИЈА УДАРИЛА НА ЗАПАД! "Ви сте криви за све што се дешава, шта сте урадили са Југославијом - треба да одговарате"

Колективни Запад сноси кривицу за сукоб у Украјини, изјавио је белоруски министар спољних послова Владимир Макеј, говорећи на седници Генералне скупштине УН

Беолурска војска. (Фото: army.by)

- Учешће НАТО-а у нелегитимним ратовима против Југославије, Ирака, Либије, Сирије, као и покушаји Алијансе да уђе у историјски источнословенске и суседне земље, предодредили су судбину првог 'Версаја' за 'Версај 2.0'. Због тога кривицу за континуирано крвопролиц́е у Украјини у потпуности мора да носи колективни Запад" - нагласио је Макеј.

Запад је овај сукоб учинио неизбежним не само својом политиком ширења НАТО-а, већ и одбијањем да размотри предлоге својих противника, уверен је шеф белоруске дипломатије. Министар је приметио да Белорусија много и свуда говори о сукобу у Украјини.

- Не можемо да се понашамо другачије. Сукоб се дешава пред нашим вратима и веома смо тужни када видимо како је братски украјински народ постао жртва геополитичких игара колективног Запада - објаснио је он.

Истовремено је нагласио да Западу Украјина није потребна ни као чланица НАТО-а ни као чланица Европске уније – нови "покровитељи" су је једноставно искористили у великој игри против Русије.

- Украјина данас плаћа крвљу, јер су њени политичари дозволили да буду обманути и заборавили су на историјско братство три источнословенска народа: Белоруса, Руса и Украјинаца - рекао је Макеј.

Министар је подсетио да Минск од 2014. године чини и наставља да улаже све могуће напоре да успостави мир у Украјини.

- Уверени смо да се питања и прекида ватре и свеобухватног стратешког мирног решавања ситуације око Украјине у широком контексту регионалне и глобалне безбедности могу постићи само за преговарачким столом. Нема алтернативе преговорима. У супротном ћемо сви добити нови трећи "Версај" -  оценио је министар.

Он је истовремено навео да "као сусед и погођена страна Белорусија треба да буде саставни део и преговарачког процеса и коначних безбедносних гаранција".

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА