Најновије

Да ли је заиста могућ раскол режима и СПЦ?

Изјава историчара Драгана Марковине да је патријарх СПЦ Порфирије „опаснији од председника Србије Александра Вучића“, уз оцену да „не треба искључити да Порфирије постане Вучићев непријатељ“ наишла је на бурне реакције.

Фото: predsednik.rs

Социолог религије Дарио Хајрић наводи за Данас да је режиму потребан црквени легитимитет.

– Власти је потребан легитимитет који јој СПЦ продаје, и то је обострано користан аранжман који ништа неће покварити. Опасна је свака јавна личност коју не смемо критиковати. Порфиријев ангажман по питању унутрашње политике је штетан у оној мери у којој нарушава Уставом дефинисани секуларизам државе и грађанске слободе – сматра Хајрић.

Историчар Чедомир Антић сматра да Марковина није релевантан да прича о овој теми.

– Поручио бих му (Марковини) да се држи седме уметности и њених посленика, а не црквених питања у Србији.

Историчар Ђокица Јовановић тврди да овде постоји јединство цркве и власти за које није реално да буде нарушено.

– Не искључујем потпуно могућност да патријарх Порфирије постане противник Александру Вучићу, али мислим да то ипак није реално. Овде постоји „византијски принцип симфоније“- јединство цркве и власти. Црква не може да се модернизује, она је таква каква јесте, а опште је прихваћено да је она основни државотворни фактор. И увек је имала политичку функцију, без обзира на приче о секуларности. Дакле, можда између Порфирија и Вучића буде варница, али није реално да буде органског и суштинског сукоба. Они иду руку под руку, шта један мисли то мисли и други, иако један то јавно говори а други не. Ја ту видим хармонију, не разлаз.

Професор Универзитета у Београду Родољуб Кубат такође верује да ће сагласје између државе и цркве остати нетакнуто.

– Тешко је претпоставити да патријарх Српски може постати непријатељ председнику Вучићу иако је Србија секулрана држава и наравно да постоје разлике између Цркве и државе, али по питању основних верских и националних интереса постоји сагласје и надамо се да ће тако и остати.

Ни за историчара Миливоја Бешлина нема дилеме да неће доћи до већих варница између Вучића и Порфирија

– Колега Драган Марковина је врстан познавалац нашег региона и процеса у њему. Одлично је што припада оном делу хрватске и српске интелектуалне елите која је на време разумела и прочитала лицемерну деструктивност Вучићевог изабраног патријарха Порфирија. Ипак, не слажем се да ће се њих двојица разићи, јер то подразумева да би Вучић ишао ка демократизацији свога режима и ка његовом уклапању са демократским делом света. Пошто не видим да то може да се деси, мислим да ће њих двојица још задуго, један уз другога – а Порфирије је инфериоран у том двојцу и до сада се показао као потпуно сервилан ауторитарном лидеру – тровати односе у региону и држати наше друштво што даље од било каквих цивилизацијских норми. Или речима великог Виктора Иванчића: Вучић је сигурно могао пронаћи погоднију личност за патријарха, али није могао пронаћи погоднију дволичност од Порфирија – закључује Бешлин.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА