Најновије

ЕВО КАКО ЈЕ ПОЧЕЛА САРАДЊА ВЕЉИНОГ КЛАНА И КАВЧАНА: После убиства вође Звездиних навијача створила се веза

Ликвидација вође навијача Црвене звезде Марка Веснића (29) у Херцег Новом 2009. године представљало је тачку почетка сарадње Александра Станковића и Вељка Беливука са црногорским клановима, што је касније прерасло у нераскидиву везу са "кавчанима".

Фото: Јутјуб

Марко Веснић убијен је средином јула 2009. године у Херцег Новом, а за његово убиство, као извршилац, осуђен је Душко Рогановић који је за исто одслужио изречену казну затвора. Као помагачи означени су његов брат од стрица Владимир Рогановић, Дражен Чађеновић, Горан Влаовић и као њихов јатак Нико Рогановић.

У време ове ликвидације није постојао кавачки, а ни шкаљарски клан, само јединствени которски клан под вођством убијеног Драгана Дудића Фрица. Тако су у ликвидацији Веснића учествовала касније четворица "кавчана" и један "шкаљарац".

Нико од њих, међутим, није недодирљив. Од тог кобног јула 2009. године, убијени су сви који су учествовали у овој ликвидацији, осим Душка Рогановића који је пуком срећом преживео експлозију 2017. године, али је остао без обе ноге. Тада је утврђено да је преживео само зато што је експлозив постављен у мењач његовог аутомобила био усмерен на сувозача кога у тренутку експлозије није било.

Веснићево убиство никада није добило званичан епилог, па је тако мотив остао нерасветљен. Мафијашки обрачуни и драма на трибинама, нису се чинили као довољно добар разлог за Душка Рогановића. Како се тада сумњало, крвави обрачун се догодио због нерашчишћених рачуна између Веснића и његових пријатеља са браћом Рогановић, а окидач за пуцњаву била је препирка, а затим и туча око новчаних дугова. Ипак, ни на суђењу мотив није утврђен.

Марко Веснић је иначе годинама радио и као обезбеђење бизнисмена, директора фирми и спортских клубова. Некада је био ватрена присталица Партизана и радио је у обезбеђењу Жарка Зечевића, генералног секретара ФК Партизан. Неколико година касније, прешао је у супротни табор и постао један од вођа присталица црвено-белих, званих "делије".

Веснић се тако, дебело замерио тадашњим вођама фракција под називом "Забрањени" и "Алкатраз", још пре него што су Беливук и Станковић преузели трибину 2014. године. Они, ипак, из сенке постају владари, те исте године када се распада которски клан и дели на "кавачки" и "шкаљарски".

Сарадња Беливука, Станковића и "кавчана" коначно може да почне, несметано, а тако и Душко Рогановић постаје најчешћи гост злогласним Београђанима.

Душко је, како се раније наводило, готово све време, по изласку из затвора 2016. године, боравио код Беливука и Станковића. У Црну Гору је ушао само једном, и то из Албаније.

Душко Рогановић још послује

Колико је Душко везан за "кавачке" послове говори и његова преданост групи чак и после експлозије која му је умало дошла главе.

У списима Специјалног тужилаштва у Црноју Гори наводи се да је Рогановић основано сумњив да је током друге половине 2020. године поново постао припадник криминалне организације коју је на територији Црне Горе, Јужне Америке, Африке, Европе, Азије и Аустралије створио Звицер.

Објашњава се да је Рогановић основано сумњив да је у циљу реализације криминалног плана, у времену између почетка фебруара и прве половине марта 2021. године, посредством телефона са заштићеном апликацијом СКY ЕЦЦ, са шифре ОЈК3ЈQ остваривао телефонску комуникацију са 8МА869, поступајући као део мреже препродаваца и посредника у продаји дроге коју је организовао Звицер.

- Којом приликом је од окривијеног Звицер Радоја добијао упутства да за потребе криминалне организације врши купопродају, договара цену и место примопредаје опојне дроге кокаина, односно да постоји основана сумња да су окривљени Рогановић Душко и окривљени Радоје Звицер као саизвршиоци извршили кривично дело неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога - наводи се у списима предмета.

Из СДТ-а потом наводе да основана сумња да је починио кривично дело произилази из садржине остварених комуникација и размењених порука следеће садржине:

"Имамо дуг од 19х за пола коцке што смо узели давно (алка) од калабрија, да то платимо и узмемо још пола коцке, ако може тако, јер само змуле ради, па иде баш споро“,

"Може брате што год ‘оћеш"

"Смањићу ове не толико битне, јер се не може стизати"

"Не може никако баш, тренинг, породица и телефон тешко се уклопит"

"Нама затварају град прекосутра због короне на 10-15 дана, змуле би сутра покупио пола коцке и донео паре, можемо ли за сутра то искомбиновати“

"Може, пиши калабрезеу", неке су од порука које је са осталим члановима криминалне организације размењивао Рогановић.

Звицера, Рогановића, Петра Лазовића, Радована Пантовића, Љуба Миловића, Радоја Живковића, Николу Спасојевића и Милана Вујотића, СДТ сумњичи да су чланови криминалне групе одговорне и за међународни шверц кокаина.

Извор: 24 седам

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА