Најновије

ЗА ЈЕДНО "НЕ" СЛЕДИ КАЗНА ДО 50 ХИЉАДА ДИНАРА: Креће попис у Србији, ево на која три питања не морате одговорити

Следеће недеље, 1. октобра, почиње попис становништва, домаћинстава и станова и трајаће до краја месеца.

Фото: gov.rs

За тај посао ангажовано је 15.000 пописивача, а надлежни поручују да ће се подаци користити само за статистичке сврхе и да грађани немају разлога за бојазан од злоупотребе података.

У предстојећем попису, пописивачи ће први пут користити електронске обрасце. Један је за становништво, други за домаћинство и стан. Пописивачи ће податке уносити у лаптоп, а податке као и до сада прикупљати од врата до врата.

- У случају да вас пописивач не нађе у кући, он оставља обавештење у сандуче или место пријављено за достављање поште. Оставља податке и бројеве кол-центра, односно инфо центра са којим ви остварјуте контакт, затим се повезујете са пописивачем. Законска обавеза је да одговори тачно пописивачу на питања, има Уставом загарантовано право, ако не жели да не мора да се изјасни о три питања, то су питања о националној припадности, вероисповести и о матерњем језику - рекао је Петар Коровић, помоћник директора Републичког завода за статистику.

Припреме за попис започете пре два месеца приводе се крају. У Јагодини је спремно око 200 пописивача и инструктора.

- Обука је прво кренула са инструкторима после јавног позива. Инструктори су обучени, припремљени за рад и тако обучени инструктори најбољи од њих су кренули у припрему пописивача. Надам се да ће наши пописивачи и инструктори свакако показати максималну флексибилност, један коректан однос према грађанима, и на тај начин доћи до оних података који су врло важни за земљу, а посебно важно за наш град - рекао је Маринко Киклић из пописне комисије у Јагодини, пише РТС.

Законом о попису становништва загарантована је тајност података.

Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, каже да је тим законом јасно дефинисано да се подаци искључиво узимају у статистичке сврхе, да се не могу користити у друге сврхе, да се намећу неке обавезе било ком грађанину или одузимају нека права, као и да се неће преносити од стране руковаоца, а то је РЗС.

- То значи да у овој фази, у овом тренутку, грађани треба да буду спокојни. Наравно, било ко од грађана ко сумња да се његови подаци који се буду користили у попису незаконито обрађују, има право да прво тражи информације од оног ко податке обрађује, а то је РЗС, а има право да поднесе представку поверенику и служба ће реаговати. У случају потребе извршићемо инспекцијски надзор - рекао је Мариновић.

Попис становништва требало је да буде одржан прошле године, али је два пута одлаган због пандемије. Каква је демографска слика Србије сазнаћемо 30. новембра, када ће бити објављени прелиминарни резултати.

Коначни се очекују од априла 2023. до маја 2024. године.

Папрене казне за одбијање учествовања у попису

Битно је и да грађани знају да нису у обавези да пописивачу дају на увид лична документа, зато што се подаци у попису прикупљају на основу изјаве. Међутим, још битнији податак је да су, према Закону о попису становништва, домаћинстава и станова, држављани Србије са пребивалиштем, односно боравиштем у Србији, и стално настањени странци, у обавези да учествују у попису и да на сва питања дају тачне и потпуне одговоре.

- Свако одбијање, као и давање непотпуних и нетачних података, за собом повлачи прекршајну одговорност и новчану казну, од 20.000 до 50.000 динара - кажу у РЗС и наглашавају да се подаци прикупљени у попису користе искључиво у статистичке сврхе и РЗС их не може уступити другим физичким и правним лицима.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА