Најновије

ДОЛАР ЋЕ ПОСТАТИ БЕЗВРЕДАН, СВЕТУ ПРЕТИ ТОТАЛНИ КОЛАПС Црне прогнозе једног од најбогатијих људи на свету

Чарли Мангер, један од најбогатијих људи у Америци, сматра да ће наставак политике штампања новца довести до тоталног економског колапса и отварања могућности за појаву нових диктатора и нових ратних сукоба.

Фото: pixabay. com

Чарли Мангер, главни сарадник америчког мултимилијардера Ворена Бафета, и даље је један од најцењених економских саветника у Сједињеним државама иако је напунио 98 година. С обзиром да се све више пише и говори о великој економској кризи која ће ускоро захватити читав свет, а која свој корен има и у рату у Украјини, Мангер је дао своју процену, која није нимало светла.

Мангер тврди да је једна од најопаснијих ствари које државе сада могу да раде, нарочито САД, јесте неконтролисано штампање новца, како би се зауздала криза и умирило становништво. Али, по њему, то је краткорочно решење проблема које представља увод у много дубљу и погубнију кризу.

Политичари нас гурају у инфлацију

По њему, инфлацију форсирају политичари који желе да се одрже на власти, јер су на тај начин у могућности да и даље становништву обећавају сигурно зараду и економски просперитет. Међутим, како каже, овакав начин размишљања представља "капију ка диктаторима".

Како је објаснио, државна потрошња користи предност лаке монетарне политике јер води лаком задуживању без много повећаног опорезивања. Мангер упозорава да је суштински проблем овакве монетарне политике да влада губи фискално ограничење.

"Не само да имамо озбиљан проблем, већ имамо и решење за њега: политичарима и Федералним резервама је најлакше да само штампају више новца и тако привремено решавају проблеме. То, наравно, ствара дугорочне опасности. Знамо шта се десило у Немачкој када је Вајмарска република урадила исто то - цела ствар је експлодирала. Ове ствари су опасне и озбиљне. Не желите да имате гомилу политичара који раде све што је лако, а теоретски нас није повредило прошли пут, па мисле да можемо да удвостручимо штампање новца и још једном се извучемо из проблема. Знамо шта се дешава са вечним удвостручавањем, удвостручавањем, удвостручавањем… То ће довести до тоталног колапса, апосле ћете имати сасвим другачију владу ако наставите да то радите", објаснио је Мангер.

Тако је Хитлер дошао на власт

Он је упозорио да се неконтролисано штампање новца може претворити у веома блиску катастрофу за америчку државу која је, по њему, била покретач економског раста у последњих 100 година, а последице би, по њему, могле да буду глобалне.

"Оно што је довело Хитлера на власт била је комбинација инфлације у Вајмарској републици, где су потпуно уништили уштеђевину средње класе у Немачкој, након чега је уследила Велика депресија. Био је то први ударац. Након тога је Хитлер дошао на власт. Луди демагог освојио је 40 одсто гласова на изборима! Убрзо након тога смо имали диктатора који је био спреман за светски рат. Дакле, историја није пријатна. Не треба заборавити да је Немачка била веома напредна и цивилизована нација; Немачка коју је Хитлер преузео. Дакле, ако дозволите да ваша нација превише пропадне, оно што ћете добити је - Хитлер", казао је Мангер.

Долар ће постати безвредан

Он каже да се јављају огромни политички ризици када влада уништи куповну моћ валуте, моћ зараде и вредност штедње. Свака западна земља може бити у опасности да на власт дође јак човек који обећава да ће решити све економске проблеме и који је награђен оданошћу бирача када то покуша. Мангер каже да на коцки није само крах берзе већ најављује потпуно економску пропаст и ризик од политичке нестабилности.

Он предвиђа да ће амерички долар вероватно пасти на нулту вредност током следећег века.
"Ово није тако лудо као што звучи. Амерички долар је изгубио преко 96 одсто своје вредности од оснивања Федералних резерви. Такође је изгубио 86 одсто своје вредности од 1971. године када су САД напустиле златни стандард. Ово би требало да буде знак дугорочне опасности од инфлације за штедне рачуне који нису уложени у средства", објаснио је Мангер.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА