Најновије

МАНДИЋ: Ствари се вратиле у природни поредак, нова влада Црне Горе биће политичка а не експертска

Политичка криза у Црној Гори ускоро би могла да буде превазиђена. Парламентарна већина после избора 2020. године поново је на окупу и потписала је споразум којим се обавезује на формирање Владе. Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић каже за РТС да су се сада ствари вратиле у природни поредак. Поручује да Црна Гора жели да доноси одлуке о себи и да не желе да им се ико више меша у унутрашње послове. Истиче да нова Влада неће бити експертска, већ би требало да буде потпуно политичка, као и да ће избор мандатара бити резултат разговора и договора.

Фото: Јутјуб

Коалиција предвођена Демократским фронтом, Демократама и Грађанским покретом УРА, која је на изборима 2020. године освојила већину – односно 41 мандат, после две године бурних међусобних односа је поново на окупу.

Андрија Мандић наводи да очекује да ће нова Влада ускоро бити формирана.

"Ми смо прошли ону најважнију дионицу. Потписали смо политички споразум, гдје смо се обавезали да ћемо формирати нову Владу. У том политичком споразуму записали смо и једну веома важну ствар – не желимо да не неко мијеша у наше међусобне договоре, било која адреса са стране", рекао је Мандић.

Указује да управо тиме што су избегли "мијешање разних недобронамерних адреса које су и претходне двије године утицале доминантно на изборе Владе у Црној Гори" створили добре претпоставке да изаберу Владу која ће бити резултат њиховог договора.

"Свакако оно што је важно – договорили смо се да су врата те Владе отворена за аутентичне представнике мањинских народа у Црној Гори, тако да би подршка тој Влади требала да буде значајно већа од броја 41 који је основни број парламентарне већине", додао је Мандић.

"Ствари се вратиле у природни поредак"

Неповерење договору из 2020. године изгласано је после свега годину дана рада Владе Здравка Кривокапића. Говорећи о томе зашто верује да ће сада бити другачије, Мандић каже да је та Влада Здравка Кривокапића била успостављена доминантно "мијешањем људи и политичких и параполитичких структура".

"Нису жељели да политичари који су победили на изборима учествују у Влади. Направљен је један експеримент први пут виђен у Европи да је Влада формирана од такозваних експерата који нису имали никакву одговорност према онима који су их гласали, а да они су изнијели изборе и дали одређена обећања грађанима Црне Горе просто нису добили полуге власти којима би могли да одговоре на та обећања која су грађани добили", објашњава Мандић.

Истиче да су се сада "ствари вратиле у природни поредак".

"Сада после двије године, рекао бих лутања, два експеримента мање или више успијешна, долазимо у ситуацију гдје политичари који учествују на изборима преузимају у потпуности одговорност", поручује Кривокапић.

"Веома сам срећан што сам као председник Нове српске демократије, странке која броји највећи број посланика у Скупштини Црне Горе у парламенатрној већини и у име Демократског фронта који је најјачи коалициони савезник да смо успијели да добијемо одговоре наших партнера и показали једну отвореност, искреност да имамо Владу која ће радити у интересу свих грађана Црне Горе", додао је он.

Једно од питања које је тренутно кост у грлу и које оптерећује договор јесте председница Скупштине Данијела Ђуровић из редова СНП-а. ДФ је, између осталих, тражио њену смену. Мандић истиче да је то договор који су постигли, јер су постојали различити односи према положају Данијеле Ђуровић.

"Договорили смо се да избор нове Владе прати и избор новог скупштинског руководства, односно да ново скупштинско руководство које је резултат рада и договора у оквиру парламентарне већине буде оно тијело које ће управљати са Скупштином приликом избора нове Владе", каже Мандић.

Очекује да у наредних 15 дана постигну кључне договоре који би омогућили и питање председника Скупштине, мандатара, састава Владе. "Све су то ствари око којих можемо да се договоримо ако будемо имали добру атмосферу и искажемо обу жељу који смо јуче исказали за договором", додаје.

"Нас чека једна страшно сурова зима, имамо велики економски проблем у Црној Гори и Влада би требала да првенствено одговори тим захтевима да пронађемо формулу како да Црна Гора прође кроз једно велико искушење које ће нам приредити ова зима", наглашава Мандић.

Ко ће бити мандатар нове Владе 

Када је реч о избору мандатара, Демократски фронт је предложио управо Мандића. На питање да ли очекује да предводи нову Владу, Мандић каже да ће то све бити резултат разговора и договора.

"Ми смо усвојили и потписали принцип да се нова Влада бира на основу демократских стандарда који важе свуда у свијету, да они који имају највећу снагу и највећу подршку народа да њима припадају кључне функције, али кажем то је све ствар договора. Сешћемо и договорићемо се", поручује Мандић.

Од премијера у техничком мандату Дритана Абазовића јуче смо чули да је спреман да остане на челу црногорске Владе. Говорећи о томе разматра ли се та идеја, Мандић каже: "Када сједнемо за сто сви председници политичких странака изаћи ће са својим предлозима и биће то једна добра атмосфера у којој желимо да постигнемо договор".

"Врло је важно да наставимо као што смо јуче радили, биће отворени разговори, показаћемо предности за све оне добре идеје које постоје, али оно што смо потписали као политичке циљеве нове Владе у политичком споразуму, видећемо ко најбоље може да одговори тим политичким циљевима које смо поставили", објашњава Мандић.

"Не желимо да се нико више мијеша у наше унутрашње послове"

Међу циљевима који су потписани јуче наводи се да ће Црна Гора бити посвећена борби против корупције и организованог криминала, спровођењу изборних и економских реформи и да остаје на европском путу. Међутим, из ЕУ дан раније стигла је порука да подршка том путу неће стићи уколико Демократски фронт буде у Влади.

"Не знам колико је та адреса која се оглашава и мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, колико је она релевантна за баш тако крупно изговорене ријечи, али Црна Гора жели да доноси одлуке о себи и не желимо више нико да нам се мијеша у наше унутрашње послове. Неки бриселски чиновници су се просто збунили и мисле да ако су претходне двије године кадрирали и одређивали ко ће бити министар, ко ће бити ово или оно, ко може или не може да учествује у власти – то вријеме је за нама и Црна Гора има право као и све друге европске државе да сама себи бира власт", поручује Мандић.

Када је реч о томе хоће ли нова Влада бити експертска, Мандић каже да ће се ДФ залагати да она буде поптуно политичка.

"Неће бити експертска, ова Влада би требала да буде потпуно политичка. Ми се залажемо за то, али кажем када сједнемо за сто са колегама да разговарамо, договорићемо се о свему. Оно за шта ће се залагати ДФ је да ова Влада буде поптуно политичка", закључује Мандић.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА