Најновије

НАРОД ЋЕ ЕКСПЛОДИРАТИ, ДАЈТЕ ОСТАВКЕ! Зарада у грађевинарству некад била 20, а сад 300 одсто! (ВИДЕО)

Позивам све честите и поштене посланике да врате мандат народу и напусте Скупштину. Ко то учини, мислим да ће учинити троскок на наредним изборима, рекао је професор архитектуре доктор Душко Кузовић, гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст. 

Душко Кузовић. (Фото: Принтскрин)

Он је изразио наду да ће се смена власти решити мирним путем. 

- Агенције које намећу понашање власти у Србији раде тако да се ово стање разреши експлозијом. То се осећа, видео сам то и у Ваљеву, да та реакција неће бити артикулисана, већ ће доћи до експлозије – казао је Кузовић. 

Он је изразио бојазан да ће цех те експлозије платити грађани, а да ће профитирати окупатор. 

- Окупатор заоштрава ситуацију до крајње границе јер га није брига за последице. То мени све личи на Украјину, да ови кораци који се одвијају код нас, да нас неко намешта да, онога тренутка када Русија реши проблем са Украјином, потуре нас да се сукобимо са Русијом. То не смемо никако да дозволимо, пре треба да одсечемо руку него да је дигнемо на брата – упозорио је он.

Као професор архитектуре и доктор са више од 120 научних и стручних радова, говорио је и пренатрпаности градова, као и томе што се широм Србије у градовима дешавају поплаве и бујице по улицама након кратке летње кише. Како је рекао „струка је дозволила да је политика развласти“. 

- Политика је преузела град, зато што је град новац. То значи провизије за дозволе, провизије од зараде, и остало. Почели су да преоптерећују структуру градова. Ужице, Чачак, Ваљево, то су све претоварени градови. Кад прођете тим градом видите да једва дише од притиска зидова са свих страна. То су квадрати, а кад кажем квадрати читајте то као „паре, паре, паре“. Мотив новца као приторитета је разорио све наше градове. То ће бити веома тешко, можда и немогуће поправити – рекао је Кузовић. 

Он је објаснио да се канали за одвођење атмосферских падавина користе за неке друге ствари, телефонске каблове, струју, што смањује капацитет тих канала, а како је додао, све је већи удео бетона у односу на зеленило. 

На питање зашто су цене некретнина толико надуване и превелике, одговорио је да је то зато што код нас „не постоји тржиште некретнина јер је политика преузела све“. 

- Да постоји тржиште, цене би биле одраз понуде и потражње. Немогуће да уложите 800 евра, а само због локације тај квадрат продате за 3.000 евра. То на тржишту не би могло да се деси – констатовао је Кузовић. 

Упитан, ако је сада зарада 300 посто, колико је нормална зарада на градњи некретнина, рекао је: 

- Потичем из грађевинске породице и откада знам за себе познато ми је да је зарада у грађевинарству била 20 посто – нагласио је он. 
Он је додао и да је некада порез за новоградњу износио два до осам посто, а сада је то ПДВ од 20 посто.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА