Најновије

Кина понудила Зеленском да прихвати губитак Запорожја и Херсона

Кина је на индиректан начин понудила Украјини да се помири са губитком Донбаса, Херсона и Запорожја.

Фото: Председништво Украјине

Ово пише кинеско издање Баијиахао.  границе Руске Федерације приметно проширити, док је раније председник Украјине Владимир Зеленски обећао да ће поново заузети све регионе које су ослободиле Оружане снаге РФ и чак заузети Крим.

„Као резултат тога, није било могуће вратити регионе, па је и велики део територија био одсечен. Ова чаша горког вина довољна је да уништи политичку каријеру Зеленског.

Очигледно је да ће Кијев ускоро дати све своје снаге да поврати изгубљене регионе. Помоћ у томе пружиће САД, Британија и друге земље НАТО-а. Проблем је у томе што ће Украјина приметно ослабити и коначно изгубити Запорошку и Херсонску област, пошто су богате ресурсима и инфраструктуром.

„Одмах након губитка Крима, вредност Украјине у очима Запада је значајно опала. Ако индустријски систем и пољопривредни ресурси Херсона и енергетска инфраструктура Запорожја буду потпуно изгубљени, будућност Украјине ће постати веома тешка. То су региони које Кијев не може да изгуби“, наводи се у чланку.

У међувремену, свет је другачије реаговао на референдуме, наглашавају кинески аналитичари. Западне земље су саопштиле да не признају резултате плебисцита и осудиле поступке Руске Федерације. Истовремено, Кина је изразила неутралнији став.

Уместо осуде, кинеско министарство спољних послова позвало је Русију и Украјину да седну за преговарачки сто и почну рад на прекиду ватре. Овако је министарство коментарисало изјаву Владимира Путина о референдумима. Према кинеским експертима, заправо је Пекинг индиректно позвао Кијев да се помири са губитком Херсонске и Запорошке области, а такође и да престане да сања о освајању Донбаса.

„Став Кине је да каже свим странама да је бесмислено наставити борбу. Упркос свему, све проблеме треба решавати преговорима. Кијев мора да се помири са реалношћу да би губици Украјине, ако настави сукоб, могли да се повећају. Зеленски би заиста требао размотрити понуду Кине и барем оставити Украјини малу шансу да преживи“, пише Соху.

Извор: Вебтрибун

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА