Најновије

Лицитирање у току – ко ће бити мандатар нове владе Црне Горе

Парламентарна нова-стара већина у Црној Гори после изгласавања неповјерења влади Дритана Абазовића има рок да до 19. септембра усагласи ко ће бити нови мандатар, а у оптицају је више имена.

Фото: skupstina.me

Из Грађанског покрета УРА и Социјалистичке народне партије поручили су како би на мјесту премијера требало да остане Дритан Абазовић. Са друге стране, из Демократског фронта саопштили су да би нови премијер требало да буде Андрија Мандић.

Потенцијални кандидати за мандатара

Портал ИНФ4С објавио је резултате анкете направљене међу читаоцима и ту је за мандатара највише гласова добио предсједник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, након њега највише гласова је добио Владимир Јоковић, па Андрија Мандић, Миодраг Лекић и тек онда Дритан Абазовић и Алекса Бечић.

Лидер СНП-а Владимир Јоковић казао је Побједи да је Абазовић заслужио да остане на мјесту премијера због резултата које је постигао водећи 43. владу.

„Уважавајући сва имена која су се помињала или која ће неко предложити, а вјерујем да имамо велики број оних који би ту функцију могли да обављају на високом нивоу, Дритан Абазовић би требало да настави да обавља ту функцију због свега што је ова влада постигла у борби против криминала, корупције, шверца, али и због потписивања темељног уговора са СПЦ”, истакао је Јоковић.

Казао је и да је „питање разговора“ хоће ли остали политички субјекти прихватити тај приједлог, јер се, како је рекао, и преговори воде „да се дође до рјешења“.

Нагласио је да ће мјесто предсједнице Скупштине, које тренутно покрива Данијела Ђуровић из СНП-а, бити дио расподјеле онда када се и све друго договори.

„Мјесто предсједника Скупштине је дио пакета о којем ће се разговарати. Констатовали смо на састанку да се ништа нијесмо договорили док се све не договоримо, а када то учинимо и мјесто госпође Ђуровић ће бити дио расподјеле”, појаснио је.

Може ли Абазовић остати

Да би Абазовић требало да остане на позицији премијера мишљења је и министарка екологије, просторног планирања и урбанизма Ана Новаковић Ђуровић.

„Без обзира на ток и исход политичких преговора, Дритан Абазовић треба да остане на мјесту предсједника Владе Црне Горе. Најприје, да заврши процесе које је започео, од кључне важности за борбу против корупције и организованог криминала”, казала је Новаковић Ђуровићева.

УРА ће, додала је, учествовати у разговорима са другим политичким субјектима са жељом да они доведу до договора око именовања у правосуђу.

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић реаговао је на став Ане Новаковић Ђуровић да би Абазовић требало да остане на мјесту премијера и упитао се чему онда преговори и позвао Новаковић Ђуровић да каже представницима УРА што да кажу на састанцима или да и сама дође.

Демократе би Бечића на челу владе

Из Демократске Црне Горе нијесу се изјашњавали о кандидату за мандатара, али за њих су неприхватљиви и Мандић, и Абазовић. Демократе на челу владе, према незваничним сазнањима, виде свог лидера Алексу Бечића, али су спремни да размотре и неког четвртог кандидата. Абазовић поручује да није оптерећен позицијом коју би могао да има у новој Влади, јер „нема времена да размишља о политичким калкулацијама тог типа“.

„Колеге у парламенту нека се посвете договору око нове већине, али исто тако мој је апел да се посвете договору и око Уставног суда, Судског савјета и стварања услова да изађемо на изборе. Свакако у једном тренутку, било то за шест мјесеци, годину или раније или касније морамо да одемо на изборе“, рекао је Абазовић.

Поручује да Данијела Ђуровић не треба да поднесе оставку на мјесто предсједнице Скупштине.

Посланик ДФ-а Дејан Ђуровић поручио је да би било сасвим прихватљиво да Андрија Мандић буде мандатар из разлога што је коалиција ,,За будућност Црне Горе“ на парламентарним изборима добила 66 одсто од „укупног броја побједничких гласова“.

„Мислим да је и својим дјеловањем ових 30 година у политици заслужио да води Црну Гору у наредном периоду који ће бити изазован и тежак. Не видим ништа спорно да би коалицији „Мир је наша нација“ и коалицији „Црно на бијело“ било упитно да одлучују о томе кога ће ДФ предложити као кандитата”, истакао је Ђуровић за РТВ Никшић.

Посланица Демократа Зденка Поповић је оцијенила да Абазовић покушава да обмане домаћу јавност, међународне партнере и савезнике Црне Горе и поручила му да „преболи фотеље“.

Предсједник ДЕМОСА Миодраг Лекић такођер је помињан као евентуални мандатар, јер има политичког и дипломатског искуства, и могао би бити прихватљив за све кохерентне чланице парламeнтарне већине, али је сам Лекић казао да није добио такву понуду и да у редовима већине има амбициознијих и бољих који би могли да буду мандатари прије њега.

Осим два састанка нове парламентарне већине, на првом 2. септембра потписан је договор да ће формирати владу, а на другом је усвојена методологија рада до коначног договора, нема много информација шта се догађа око преговора. И један од лидера ДФ Андрија Мандић је саопштио да ће покушати да се договоре без присуства јавности.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА