Најновије

ЗАВЕТНИЦИ: Сад је прилика да Београд затражи враћање преговора о Косову у УН

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски позвала је данас власти да хитно затраже враћање преговора о Косову и Метохији у Уједињене нације (УН).

Извор: Заветници

Она је оценила да је политика решавања питања Косова и Метохије „под патронатом“ Брисела „потпуно капитулирала“ о чему, како је навела, сведоче и одлуке Немачке и Француске да именују специјалне изасланике за дијалог Београда и Приштине.

„Да ли то значи да Немачка и Француска признају да је специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак неспособан или да ће посредовати у преговорима мимо бриселске администрације? Да ли то значи да ће сада свака држава имати свог изасланика? Зашто онда не би изасланике послали и Русија, Кина, земље БРИКС“, упитала је Ђурђевић Стаменковски.

Оценила је да се све што су актуелна и претходна власт урадиле у оквиру Бриселског дијалога са Приштином, своди на „предају државних атрибута Србије на Косову и Метохији“.

„Слушали смо како водимо 5:0 у тим преговорима а данас видимо да је питање ко је ту коме давао голове или је можда реч о аутоголовима“, навела је председница Заветника.

О предстојећој седници парламента о Косову, која је по њеним речима, најављена за 13. септембар, Ђурђевић Стаменковски је упозорила да посланичка група Заветника није добила „ни цедуљицу са материјалом“.

„Зашто се игнорише чињеница да парламент више не изгледа као прошле године? Зашто седница парламента није одржана пре ‘усмених’ договора о личним картама“, упитала је она.

Додала је да је на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију тражила да Канцеларија за Косово и Метохију поднесе извештај о току преговора у Бриселу.

„Дуже од годину дана немамо увид како тече процес преговора пошто Канцеларија није поднела извештај од пролећа прошле године. Преговарате о најважнијем националном питању тако што обавештавате грађане да је нешто усмено договорено. Да ли се нешто скрива од очију јавности? Да ли треба да се о току преговора информишемо са портала Коха диторе“, упитала је Ђурђевић Стаменковски.

Додала је да ће тражити од Одбора да се огласи поводом пресуде Основног суда у Приштини којом је 20-годишњи Никола Недељковић из Београда осуђен на осам месеци затвора због наводног изазивања „међуетничке мржње“, као и да у вези учесталих случајева кршења људских права Срба на Косову и Метохији, упути писмо Савету УН за људска права и Парламентарној скупштини Савета Европе.

Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА