Најновије

АМЕРИКАНЦИ СКЛАЊАЈУ МИЛА: Српски народ ће и даље бити маргинализован

Претходних дана све је учесталија прича о формирању тзв. политичког центра који су, макар према плану америчке амбасаде, пројектовани да буду нова парламентарна већина која би владала Црном Гором, а хоће ли у том успети, само избори могу да докажу.

Мило Ђукановић (Фото: Шредседништво Црне Горе)

Наиме, управо ова коалиција је била разлог минирања Владе Миодрага Лекића, макар према речима политичара из редова Демократског фронта, али и према речима лидера УРЕ Дритана Абазовића. Наиме председник Демократске народне партија и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић казао је гостујући у Слободној зони са Драженом Живковићем да су Дритан Абазовић, Милојко Спајић и још нека господа били код америчке амбасадорке између 21. и 22. децембра и да је тај састанак разлог зашто ГП УРА и СНП нису ставили потписе на документ којим би тражили заказивање седнице Скупштине.

„Абазовић је казао да чека да прође католички Божић. Ту је направљен договор да нема Владе а СНП је ту улетео да разбије причу, умјесто да су пустили Абазовића да каже да неће договор“, казао је он.

Долазимо до ситуације да се креира центристички блок али вагају, тврди он, ко ће им бити кандидат за председничке изборе.

„Тачно ће им кандидат бити америчка амбасадорка. Спајић и Абазовић су били у америчкој амбасади. Кад све проверим, информисаћу јавност. Сад ми не треба да имамо ни Владу ни председника државе него само да пустимо америчку амбасадорку да води државу“, казао је Кнежевић у Слободној зони.

Свакако, према ранијим најавама, америчка администрација не жели да Мило Ђукановић остаје на политичкој сцени Црне Горе али желе континуитет његове политике. С тим у вези, „извођачи радова“ за овакав пројекат јесу управо лидер Демократа Алекса Бечић, лидер УРЕ Дритан Абазовић и лидер Европе сад Милојко Спајић. Самим тим, тзв. центристичке снаге би, према овим најавама, преузеле власт у Црној Гори заједно са партијама националних мањина а припадници српског народа би поново били искључени из државне власти због антагонизма који америчка администрација има према њима.

Абазовић потврдио да то прижељкује, Спајић се шали на Твитеру, Бечић ћути

Готово је сиругно да би пројекат центристичких партија обухватао новоосновани Покрет Европа сад, Демократску Црну Гору и грађански покрет УРА, међутим, јасно је да ће исти морати да интензивирају преговоре уколико желе да формирају предизборну коалицију јер су избори сваким даном све ближи и ближи. Наравно, како је портал Борба и раније писао, морали би да пређу преко много несугласица које су раније постојале. Ипак, циљ је јасан. Заједно са партијама националних мањина формирати Владу а ДПС и ДФ послати у опозицију.

Ово је кроз пренешено значење и потврдио премијер у техничком мандату Дритан Абазовић који је казао да га не би чудило да у једном моменту ДПС и ДФ буду заједно а да ће то онда означити странке центристичког блока и да ћемо имати много лакшу политичку ситуацију.

Председник Покрета Европа сад Милојко Спајић претходних дана се примарно бавио твитовањем где повезује Демократску партију социјалиста и Демократски фронт, међутим, у једном твиту му се поткрала његова субјективна жеља

„Циљ ДПСДФ је да заједно имају 51%, да бисмо морали да бирамо “мање зло“. Сва та диносаурија треба у пензију да се на боћању присећају 1993. и хиперинфлације- кад се заједно уживало у јединственом ДПС-у, док су грађани патили у беди и несташицама. Никад више 1993″, написао је Спајић на Твитеру где је фактички објаснио шта је његова лична жеља и са ким жели формирати Владу.

Једини који се по овом питању није огласио је председник Демократа Алекса Бечић. Нико, додуше, из Демократа се није огласио поводом овог питања, што би макар и мало довело до сумње осим шеф посланичког клуба те странке Борис Богдановић.

Он је наиме имао један врло интересантна потез где је казао да Демократе не желе да скрате мандат актуелном парламенту без договора 41 посланика. Осим тога, нико се из Демократа није оглашавао овом приликом.

Медојевић оптужује УРУ и Европу сад да су се договорили због шверца цигарета

Председник ПЗП-а Небојша Медојевић тврди, да је у Спајићевој вили у Котору договорено минирање 44. Владе и нова коалиција УРЕ и Покрета Европа сад!

„Више домаћих и међународних извора ми је потврдило информацију да се у Спајићевој вили у Котору (Муо) договарало минирање форкирања 44. Владе и нова коалиција УРЕ и Европе сад. Дуванска мафија која на платном списку држи Абазовића и Спајића , наредила је да се 44. Влада не формира, јер су њихове процене да би улазак ДФ у Владу и координација реформи у сектору безбедности угрозила њихове интересе, зауставила шверц и оснажила ГСТ Нововића у интензивирању борбе против мафије“, наводи он.

Медојевић истиче, да је формирање како каже, дуванске коалиције очајнички покушај да се спријечи да ДФ на следећим изборима буде најјча политичка групација.

„Ово је само било уводно формирање дуванске коалиције између УРЕ и Европе сад, и још један очајнички покушај да спријече ДФ да на следећим изборима буде убедљиво најјача политичка групација , што би значило да би ДФ био кључни сегмент нове Владе и да би се темељне реформе , коначно спровеле. Ову дуванску коалицију подржавају и неке стране службе и структуре које желе да наставе колонијалну доминацију и да виде само своје слуге и послушнике у Влади“, наводи Медојевић.

Председник ПЗП-а поручује даније искљућено да у ову „дуванску коалицију“ буду укључен још неке партије и појединци.

„Није искључено да дуванска мафија уз помоћ неких страних служби у ову дуванску коалицију врбује и још неке партије и појединце , у паничном страху од све снажнијег ДФ и све извеснијих радикалних реформи и формирања прве суверене , самосталне и патриотске Владе на коју страни фактор и дуванска мафија неће имати утицај“, закључио је Медојевић.

Извор: Борба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА