Најновије

БЕЛОРУСИЈА ОДГОВОРИЛА УКРАЈИНИ: Спремни смо!

Белорусија је спремна на све провокативне акције Украјине, рекао је у интервјуу за СТВ Павел Муравејко, први заменик државног секретара Савета безбедности Републике Белорусије.

Белоруска војска (Фото: Министарство одбране Белорусије)

„Данас смо спремни да зауставимо сваку провокацију и сваку терористичку претњу, ма одакле она долазила и која може да нанесе штету нашој држави, народу, нашим људима на терену“, рекао је он.

Према речима званичника, Минск види све акције, укључујући и „неадекватне“, које предузимају формације створене у Украјини.

"Пуцају према нашој граници, крше граничне знакове, провоцирају на све могуће начине. Постоји дијалог преко граничних власти, али, нажалост, не даје увек позитивне резултате. Разговарали смо преко војне линије - такође не даје било каквих резултата“, рекао је Муравејко.

Он је оценио ситуацију на граници са Украјином као „не баш мирну”, али је напоменуо да Белорусија има неопходна средства да заштити своју територију од било какве агресије. Тако је заменик државног секретара Савета безбедности Белорусије подсетио на обуку система за реаговање на терористичке нападе који су се десили крајем прошле године.

„Био је то прилично обимни догађај, у који су биле укључене све снаге безбедности. <...> Команданти свих јединица објективно и јасно разумеју све задатке који су им додељени и ниво одговорности за безбедност земље и заштита оних комуникација које би могле бити нападнуте. Имају јасне алгоритме деловања. А борци јединица су спремни да до аутоматизма разраде одређена питања", резимирао је Муравејко.

Украјински амбасадор у Лондону Вадим Пристајко рекао је у четвртак да су Оружане снаге Украјине повукле део трупа ка белоруској граници. Истовремено, дан раније, Владимир Зеленски је изјавио да сада не види непосредну претњу од северног суседа, али је позвао војску да буде спремна за различите сценарије.

Још у октобру прошле године Државни гранични комитет Белорусије известио је да је украјинска војска наставила да минира погранична подручја. Истовремено, руско-белоруска регионална групација трупа почела је да извршава задатке заштите Савезне државе.

Према речима Александра Лукашенка, њено стварање изазвано је заоштравањем ситуације на западним границама, гомилањем НАТО снага у Пољској и балтичким државама. Украјински министар одбране Алексеј Резников оптужио је тада Москву и Минск да припремају напад из белоруског правца. Како је нагласила портпаролка руског МИП-а Марија Захарова, сврха ове изјаве је да се од Запада измоли још новца и оружја.

О предностима Ахмата над НАТО јединицама прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА