Најновије

Шта то Приштина гради на 80 хектара у сред севера КиМ!? Одузимају чак и сеоско гробље

Привремене приштинске власти ће у селима Дрен и Лешак у општини Лепосавић експроприсати огромну парцелу чији су власници локални Срби и општина.

Росу (Фото: Јутјуб)

На основу одлуке Владе тзв. Косова која је донета средином јануара ове године, Приштина ће у селима Дрен и Лешак у општини Лепосавић експроприсати укупно 80 хектара земље која је у приватном и општинском власништву. Иако је земља која је на удару експоропријације у две катастарске зоне, Дрен и Лешак, увидом у документацију лако се може закључити да је, уствари, реч о једној парцели, огромном комаду земље која се налази на брду између ова два села.

Радио Косовска Митровица пренео је данас да је на мети експропријације и сеоско гробље у селу Дрен!

И даље, међутим, нема одговора на питање шта власти у Приштини планирају да граде на тако огромном комаду земље, а у одлуци Владе из средине јануара којом је почео процес одузимања земље наведено је само да се ради о „инфраструктурном пројеку од јавног интереса“.

Истом одлуком, без других детаља, наложено је Одељењу за експропријацију Министарства животне средине, просторног планирања и инфраструктура да у координацији са надлежним министарствима покрене поступак експопријације.

Осим овог, на сајту Одељења за експропријацију, преносе медији на северу КиМ, објављена је листа парцела на којој су и подаци и броју парцеле, власнику, катастарској површини и катастарској зони, чија се екпропријација тражи.

На основу ових података може се закључити да ће бити одузето седам парцела у катастарској зони Дрен, од тога једна парцела је у власништву Општине Лепосавић, четири парцеле су друштвена својина, а остале су у приватном власништву. Ради се о 395.977 метара квадратних, односно о нешто више од 39 хектара.

У селу Лешак које је на неколико километара од административног прелаза Јариње биће експроприсано 13 парцела укупне површине 427.533 квадрата, односно више од 42 хектара. Две парцеле власништво су једног предузећа, а власници преосталих 11 парцела су приватна лица.

Отимају српску земљу због база специјалне полиције

Иначе, влада тзв. Косова протеклих година у више наврата спроводила је експропријацију земље на северу КиМ, уз образложење да се ради о пројектима од јавног значаја. У случајевима експропријације који су до сада спроведени или су у току у општинама Лепосавић и Зубин Поток, парцеле су претежно коришћене за изградњу база специјалне полиције на Северу.

Председник Привременог органа Општине Лепосавић Зоран Тодић средином јануара изјавио је да влада Аљбина Куртија „наставља са једностраним потезима и незаконитом експропријацијом земљишта на северу Косова, без сагласности становништва и локалних власти“.

Тодић је рекао да једнострани потези владе у Приштини на северу настављају да продубљују кризу.

„Влада Аљбина Куртија наставља са једностраним потезима, које на простору четири општине на северу изазивају нове кризе, нову неизвесност. Доносе одлуке не питајући локално становништво, не консултујући се с представницима локалних власти. Народ је након јучерашње одлуке забринут, додатно узнемирен, јер добро знамо и свесни смо чињенице до чега је прошле године довела експропријација земљишта за изградњу инфраструктурних пројеката“, рекао је Тодић.

Сви добро знамо, навео је, да су након прошлогодишње експропријације земљишта на територији општина Лепосавић и Зубин Поток саграђене нелегалне полицијско-војне базе. Ова одлука је, како наводи, заиста неразумна, долази након недавних тензија на простору општина Лепосавић, Северна Митровица, Звечан и Зубин Поток.

„Влада у Приштини не поштује своје законске одредбе, јер за овакву одлуку је морала да консултује локолно становништво, да се покрене јавна распарава. Нажалост као и прошле године и овог пута смо сазнали преко медија, да је Влада на јучерашњој седници усвојила ову одлуку, што је свакако довела до узнемирења нашег становништва, а тиче се катастарских општина Дрен и Лешак“, рекао је Тодић.

Село Дрен, као село Лешак налазе се на путу који од Лепосавића води ка административном прелазу Јариње.

На подручју општине Лепосавић сада су две базе косовске специјалне полиције. Једна је база код амминистративног прелаза на Јарињу у којој је током децембра после хапшења био заточен бивши српски полицајац Дејан Пантић. Друга је база у Шаљској Бистрици, у једном од три албанска села на подручју ове општине.

И у општини Зубин Поток су две базе. Једна је близу административног прелаза Брњак, друга је у селу Јасеновик.

Средином септембра прошле године, када је изградња базе у Јасеновику била увелико у току, Влада Косова донела је одлуку којом је, као и сада у селима Дрен и Лешак, место на коме је база крај Зубиног Потока проглашено „подручјем од посебног јавног интереса“. Срби, власници земље у Јасеновику покренули су поступак за заштиту своје имовине пред судовима.

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА