Најновије

ОПАСНЕ ОПТУЖБЕ СТОЛТЕНБЕРГА: "Сумњамо да Северна Кореја пружа војну помоћ Русији"

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг допутовао је данас у Јужну Кореју, прву станицу на азијској турнеји, чији је циљ јачање веза са савезницима САД у време рата у Украјини и спорних односа са Кином.

Јенс Столтенберг. (Фото: nato.int)

Столтенберг се састао у Сеулу са министром спољних послова Парком Ђином, а очекује се да ће се састати и са председником Јун Сук Јеолом и министром националне одбране Ли Јонг-Супом.

- НАТО је забринут због севернокорејских безобзирних ракетних тестова и програма нуклеарног оружја, док рат у Украјини оставље последице на Азију - рекао је Столтенберг на почетку састанка са Парком, изражавајући сумњу да Северна Кореја пружа војну подршку Русији.

Оба званичника су истакла "заједничке вредности" између земаља НАТО и Јужне Кореје.

- С обзиром на данашње глобалне изазове без преседана, верујемо да је солидарност међу земљама које деле вредности слободе, демократије и владавине права важнија него икад - рекао је Парк.

"Чланице НАТО погођене проблемима широм света"

Столтенберг је за јужнокорејску агенцију "Јонхап" рекао да су чланице НАТО погођене проблемима широм света, док је Алијанса и даље фокусирана на Европу и Северну Америку.

- Морамо да се позабавимо овим глобалним претњама и изазовима, укључујући изазове који долазе из Кине, а један од начина да то урадимо је, наравно, ближа сарадња са партнерима у региону - рекао је он.

Столтенберг ће сутра посетити Токио, где ће разговарати са премијером Фумиом Кишидом и другим јапанским званичницима.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА