Најновије

РАСТЕ СТРАХ ОД НОВОГ РАТА! Републиканци у САД сматрају да је генерал у праву

Високо позиционирани републиканац у америчком Конгресу Мајк Меколи изјавио је данас да су шансе за сукоб са Кином око Тајвана „веома велике“, након што је амерички генерал Мајк Минихан раније изазвао забринутост дописом у којем се упозорава да ц́е САД водити рат против Кине у наредне две године.

Фото: marines.mil

У допису од 1. фебруара, објављеном у петак, генерал америчког ваздухопловства Мајк Минихан навео је у писму које је послао подређеним командама да му „интуиција говори” да ће САД заратити против Кине у наредне две године.

И САД и Тајван одржац́е председничке изборе 2024. године, што би потенцијално створило прилику за Кину да предузме војну акцију, написао је Минихан. 

Његови ставови не представљају Пентагон, како је то саопштено из Министарства одбране САД, али показују забринутост на највишим нивоима америчке војске због могуц́ег покушаја Кине да преузме контролу над Тајваном, острвом које Пекинг сматра својом сувереном територијом, наводи британска агенција. 

„Надам се да греши... ипак, мислим да је у праву“, рекао је Мајк Мекол, нови председник Комитета за спољне послове у Представничком дому америчког Конгреса, према америчким медијима преноси Ројтерс.

Мекол је изјавио да ако Кина не успе да мирним путем преузме контролу над Тајваном, онда ц́е, по његовом мишљењу, „разматрати војну инвазију".

Он је оптужио демократску администрацију председника Џозефа Бајдена да "пројектује слабост", након неуспешног повлачења из Авганистана, што би могло да учини рат са Кином вероватнијим.

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је раније овог месеца да озбиљно сумња да су појачане кинеске војне активности у близини Тајванског мореуза знак непосредне инвазије Пекинга на острво, наводи Ројтерс.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА