Најновије

МИЛАНОВИЋ: Ми и међународна заједница смо отели Косово од Србије

Косово је отето од Србије, поручио је данас у Петрињи хрватски председник Зоран Милановић и навео: "То смо урадили ми и међународна заједница".

Зоран Милановић (Фото: јутјуб)

Милановић је то рекао новинарима у Петрињи говорећи о рату у Украјини и сличностима између Крима и Косова и Метохије.

"Док не схватите да Србија и Русија није исто? Да је то нажалост болна чињеница и опасност. Анектирали смо Косово. Ми и међународна заједница. Узето је од Србије. Ко је то направио него ми? Јесмо признали Косово? Није анексија, него отимање. Како се то зове? Екстракција. Није шија, него врат. Ово није довођење у питање Косова, него целог концепта", рекао је Милановић.

Према речима Милановића, у питању је концепт у којем неко мисли да има право.

"Тако и Крим више никада неће бити Украјина. То говоре водећи немачки генерали", рекао је Милановић и додао да тамо гине хиљаде људи.

Поручио је да је "Русија опасна земља" и да то, како је казао, нико не разуме.

"Успоређујете ми Србе, ове опанчаре који су се ту побунили са светском нуклеарном суперсилом. Сулуде емоције и мржња Европу воде у велику опасност", рекао је Милановић на испраћају контигента хрватских војника у мисију НАТО у Литванији.

Рекао је да је чињеница да Украјинци патолошки мрзе Русе, то је чињеница, уз тврдњу да "Хрвати нису толико мрзели Србе", колико, како наводи, "ови тамо мрзе Русе".

"Путин и ти људи су до јуче били кул. Остваривали су се на рангу највише немачке политике. Одједом, то су највећи непријатељи... Немачки тенкови у Русији? Сретно с тим, сретном с тим", каже Милановић.

На подсећање новинара да су његове процене биле погрешне о Украјини када је тврдио да Русија никада неће напасти Украјину, јер нема довољно војника, Милановић понавља да је то тачно.

"Нема довољно. То је била лоша одлука Русије јер су мислили да ће се власт (у Украјини) распасти".

"Улазимо све дубље у сукоб са суперсилом. Знате како они на крају губе рат? Тако да на крају користе нуклеарно оружје", казао је Милановић и додао да покушава да отворити очи другима јер, како каже, срљамо у рат са суперсилом.

Видим шта се догађа и истакао да "сулуде емоције воде Европу у нешто са чим неће моћи да се носи", пренели су хрватски медији.

Ово што колективни Запад ради у Украјини је дубоко неморално, цену плаћа Европа

Хрватски председник Зоран Милановић поново је данас говорио о рату у Украјини и стању у хрватској војсци и поручио да је, како је навео, "ово што као колективни Запад радимо (у Украјини) неморално", да је његов задатак да Хрватску држи даље од тога, јер било какво учешће у томе је, истиче, смртно опасно.

Милановић је рекао да је против да се Украјини шаљу било каква убојна средства, јер то продужава рат.

"Који је циљ? Распад Русије, промена власти? Говори се и о кидању Русије. Ово је манично. Ми и Срби смо се мање мрзили. Код нас је био пуно страшнији рат него у Украјини. Против тога сам да се шаљу убојна средства", казао је Милановић.

Упитао је који је циљ овог рата и одговорио да је то рат против нуклеарне силе која ратује у другој земљи.

"Да ли постоји конвенционалан начин да се победи таква земља?", Ко плаћа цену? Европа, Америка плаћа најмање", изричит је хрватски председник.

Русима је, навео је, ово као Мексико или као Канада.

"Ово је стварно и опасно", рекао је Милановић и истакао да није он тај који је Русима дао Агрокор него премијер Андреј Пленковић, а он је, признаје, Путиновим непријатељима давао држављанство и као пример навео шахисту Каспарова.

"Гледали смо како неко провоцира Русију да избије овај рат. Ниједан амерички тенк неће отићи у годину дана у Украјину. Све немачке тенкове ћемо тамо послати", рекао је и истакао да се немачки тенкови у Украјини "неће боље провести тамо него прошли пут".

Коментаришући изјаву пољске посланице да Русију треба раскомадати, Милановић истиче а Русија није напала Пољску и да неће, јер је, каже, преслаба.

"Ово је дубоко неморално што радимо као колективни Запад. Немачки тенкови ће још хомогенизовати Русе. И Кину. Мој је задатак је само да се макнемо од тога, да не будемо циркуске пудлице. Било какво учешће у томе је смртно опасно. Мислите да сам ја руски човек? Јесам ја испоручио Русима Агрокор?", упитао је Милановић.

Милановић се обрушио на новинара загребачке Н1 тв. и упитао: "Вас ХДЗ или плаћа да ово радите или имате лични квест".

Упитао је и ког врага Турци раде у БиХ, те истакао да Борељ, Могерини и неки медији праве од Хрватске пудлицу када је реч о мировној мисији у БиХ, где је Хрватској одбијено учешће.

Говорећи о стању у Хрватској војсци, Милановић, који је и врховни командант хрватских оружаних снага, каже да је "стање на залихама бедно" и зато оптужио премијера Андреја Пленковића.

"Ниво Другог светског рата. Ми немамо уопште противоклопна возила. Сад се иде у неке набавке, две године то нећемо видети. Стање није добро...", навео је Милановић.

Као пример на коме се може видети како то функционише навео је дрон, који је назвао "летећим бојлером", који је пао на Загреб, пошто је прелетио Мађарску која има авионе па нису скоро ни трепнули.

"Неко за то треба да одговара. А ко је одговоран" Влада. Пленковић", изричит је Милановић, пренео је хрватски портал Индеx.

Ако није Анте Павелић, онда је Андреј Пленковић

Хрватски председник Зоран Милановић коментарисао је данас у Петрињи премијера Андреја Пленковића и његову евентуалну повезаност са "афером софтвер", због које је средином новембра ухапшена министарка за регионални развој и Фондове Европске уније Габријела Жалац.

"Ко је АП? Је ли Анте Павелић? Није. Колико је прошло времена? Книнска Мадаме де Помпадоур Жозефин Римац и ова друга, Габика, то су цуре калибриране за велики домет, а ухватили су их ко задње опанчарке. И све сад то излази ван, то су лопине. Видимо сад из њихове комуникације Ако АП није Анте Павелић, онда је Андреј Пленковић, рекао је Милановић новинарима на испраћају 3. хрватског контигента у мисији НАТО у Литванији.

Милановић тврди да је премијер Пленковић сведок ове афере, да му је ситуација незамислива и да је, како је казао, "ствар забрињавајућа.

Овим поводом је поново упитао шта државно тужилаштво ради по питању министра одбране Марија Баножића и сугерисао да "постоји опасност заборава".

Бивша министарка Габријела Жалац ухапшена је због сумњивог посла израде софтвера вредног 2,16 милиона евра, који је Министарство регионалног развоја и фондова Европске уније доделило компанији Ампелос.

Она је ухапшена у акцији Уреда европског јавног тужиоца у Хрватској, заједно са директором Централне агенције за финансирање и уговарање програма и пројеката ЕУ Томиславом Петрицом и још две особе.

Габријела Жалац и Јосипа Римац су, наиме, размењивали поруке на тему афере софтвер и спомињале иницијале АП, при чему није искључена могућност да је то актуелни премијер Андреј Пленковић, те да је то релевантно јер се тиме бави европско тужилаштво.

Сматрају и да је Андреј Пленковић морао да се изјасни о овим порукама и да каже да ли је на било који начин повезан са овим случајем.

Јосипа Римац, некадашња државна секретарка Министарства управе и бивша книнска градоначелница, позната и као "краљица ХДЗ-а", ухапшена је крајем маја 2020. у склопу велике акције у Хрватским шумама.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА