Најновије

ШОЛЕ И ЕСКОБАР: Време је за оснивање Заједнице српских општина

Саветник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле и специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар, истакли су да је време за оснивање Заједнице општина са српском већином и да је то правно обавезујућа међународна обавеза.

ЗСО (Фото: Јутјуб)

Шоле и Ескобар, у ауторском тексту за приштинску Коху, објашњавају како би изгледала Заједница и наводе да су међу најважнијим циљевима САД на западном Балкану да помогну "у стварању услова за здраве, мирне и стабилне односе Србије и Косова", оцењујући да је ово историјска прилика коју обе стране треба да искористе.

Наглашавају да је међу најкритичнијим задацима примена споразума о Заједници општина са српском већином и да је време да се јасно каже шта она јесте, а шта није.

Како објашњавају, Заједница би била структура за општине са већинским српским становништвом која би координисала питања и услуге као што су образовање, здравство, урбано и рурално планирање и локални економски развој, другим речима функције које су одговорност свих општина на тзв. Косову.

Сматрају да је то начин да се побољша свакодневни живот грађана, створи поверење између Срба и владе привремених приштинских институција, обезбеде боље везе између севера и остатка тзв. Косова и да се створе механизми да Срби више учествују у друштвеном животу.

Шоле и Ескобар истичу да је имплементација Споразума о ЗСО правно обавезујућа међународна обавеза, која захтева акцију Приштине, Београд, ЕУ, као и постојећу посвећеност Сједињених Држава у подршци дијалогу уз посредовање ЕУ.

Указују да посвећеност Приштине стварању заједнице не крши косовски устав, нити угрожава, како наводе, "њен суверенитет, независност или демократске институције" и додају да се САД снажно противе стварању било које етничке заједнице налик Републици Српској у БиХ.

Шоле и Ескобар наводе да међународна заједница не настоји да наметне решење, већ од Приштине тражи да пружи своју визију за Заједницу и подсећају да је специјални представник ЕУ навео да постоји 14 сличних аранжмана унутар ЕУ, од којих ниједан не подрива европске системе ефективног управљања.

"У оквиру дијалога који води ЕУ, Косово може да одбаци опције које угрожавају његову правну структуру, али не може да одбаци своје обавезе", истичу двојица високих америчких дипломата.

Додају да су САД, као, како наводе, "најпрокосовскија земља у свету", посвећене подршци народу тзв. Косова како би се осигурало да "његова уставна и правна структура не буде угрожена".

Наводе да би општине са заједничким интересима, језиком и културом могле ефикасније да раде заједно на решавању заједничких изазова у пружању јавних услуга и као пример се наводи да ће општине моћи да креирају наставне планове и програме на српском језику за локалне школе у ​​неким општинама, а не да раде, како се наводи, "у вакууму".

Шоле и Ескобар наводе да би општине сарађивале у оквиру "легитимних косовских институција и структура" и да би омогућавањем одређеним општинама да ефикасније врше овлашћења која већ имају, била избегнута потреба да грађани траже услуге од, како је наведено, "нелегалних паралелних структура".

Додају да би свака подршка и помоћ коју би Србија понудила Заједници, морала да буде транспарентна и да иде легитимним и дозвољеним каналима.

Шоле и Ескобара наглашавају да Заједница општина са српском већином не би била једнонационална и да би то биле општине са српском већином, где живе не само Срби, већ и Албанци, Бошњаци и други.

Двојица америчких дипломата наглашавају да су САД спремне да подрже Приштину да испуни обавезу формирања ЗСО и да ће стајати уз њу на сваком кораку.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА