Најновије

ОТИМАЧИНА ЗАВРШЕНА - И ЗВАНИЧНО: Кијевска лавра одузета украјинској канонској цркви

Успенски сабор и Трапезна црква Кијевско-печерске лавре, у којима су се одржавале службе канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), прешле су у власништво државе, саопштио је министар културе Украјине Александар Ткаченко.

Кијевска лавра. (Фото: Википедија)

- Комисија за примопредају Успенског сабора и Трапезне цркве од Украјинске православне цркве у државно власништво управо је завршила са радом. Потписан је одговарајући акт о враћању објеката од Украјинске православне цркве - објавио је Ткаченко на Телеграму.

Међутим, он је отворено признао да је све реализовано без представника канонске цркве.

- Упркос томе што се митрополит Павле, који је требало да потпише акт, није појавио на последњем састанку комисије, то не представља препреку за враћање државне имовине - сматра украјински министар.

Украјински медији су 2. јануара јавили да су Успенски саборни храм, главни храм Кијевско-печерске лавре и Трапезна црква, где служи УПЦ, затворени и запечаћени. Према речима митрополита Павла, намесника Кијевско-печерске лавре, од 1. јануара 2023. године свештенству УПЦ је забрањен приступ Трапезној цркви и Успенском саборном храму, пошто је руководство националног споменика „Кијевско-печерска лавра“ одбило да продужи уговоре о коришћењу са црквама. УПЦ је изразила бојазан да ће власти предати оба храма расколничкој „Православној Цркви Украјине“.

Већ 4. јануара неканонска „Православа црква Украјине“ саопштила је да ће поглавар Епифаније Думенко одржати богослужење поводом Божића у Успенском саборном храму Кијевско-печерске лавре. Канонска Украјинска православна црква је саопштила да је то велика срамота за Украјину.

Ко држи цео свет у шаци, сазнајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА