Најновије

„Курти, децу ти нећемо опростити“: Протест у Штрпцу због напада на српског дечака и младиће

У Штрпцу je oдржан велики народни протест поводом бруталног покушаја убиства српског дечака Стефана и српског младића Милоша Стојановића у Готовуши, напада на српског младића Стефана Томића у Клокоту, као и континуиране антисрпске репресије.

На протест су били, поред грађана Штрпца, пристигли и Срби са централног, али и из осталих делова Косова и Метохије. Протесту су присуствовали и председник Српске листе Горан Ракић, потпредседник Игор Симић и члан Председништва Славко Симић.

Окупљени су носили  транспаренте на којима пише: „Курти, децу ти нећемо опростити!“, „Стефане, срце српско јуначко!“, „Пуцањ у Стефана и Милоша је пуцањ у срце Србије!“, „Европо, за шта су наша деца крива?!“, „Наша деца нису за Куртијев метак!“.

Ту су и натписи: „Нећете нам Штрпце претворити у гето!“, „Штрпце је срце Србије!“, „Ми само желимо мир“, „Слобода за браћу“, „Вучићу, чувај Србе и мир“, „Косовска Каменица је уз браћу из Штрпца“, „Од Горњег Кусца до Штрпца куца једно срце“, „Поморавље је уз браћу из Штрпца“, „И у добру и у злу Поморавље је ту“.

На путу ка Штрпцу из правца централног Косова приметан је велики број аутомобила, али и припадника полиције тзв. Косова који спорадично заустављају возила, наводе „Новости“. Недалеко од улаза у само место присутни су и војници Кфора.

„Време је да међународна заједница уразуми Куртија“

Окупљенима су се обратили председник општине Штрпце и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић и председник СЛ Горан Ракић.

Јевтић је изјавио да су се Срби окупили на протесту, јер их је мука натерала и поручио међународној заједници да је време да, како је казао, уразуми Аљбина Куртија.

„Стефан и Милош су показали да су храбри храбри, јер нису спустили главу кад је на њих пуцано. Овај број људи показује наше јединство онима коју су желели да нас протерају. Уместо да традиционално прослављамо Божић, ми смо морали протестом да дигнемо глас против пуцња на Стефана и Милоша. Зашто? Јер су Срби“, истакао је Јевтић.

Горан Ракић је казао да су на протесту у Штрпцу Србе окупиле јуначке ране Стефана и Милоша.

„Окупиле су нас јуначке ране Стефана и Милоша из Штрпца али и Стефана из Клокота. Терор диктаторског режима Аљбина Куртија се наставља. Курти се толико заигра мислећи да су Срби склонили барикаде јер се плаше. Ако Стефан није слагао главу, ко сме од нас да посустане и да се преда. Наша борба мирним и демократским путем је начин да се боримо против Куртија. За то имамо подршку Александра Вучића“, рекао је Ракић, пренео је Косово онлајн.

Стефан (11) и Милош (21) Стојановић рањени су у петак, када је на њих, како тврди Канцеларија за КиМ, без икаквог повода, из возила у покрету пуцао локални Албанац. Они су у тренутку напада ишли поред пута и носили бадњак када је нападач на њих отворио рафалну паљбу.

Тзв. косовска полиција саопштила је да је ухапсила мушкарца осумњиченог за пуцњаву, коју је оквалификовала као „убиство у покушају“, а тужилаштво је затражило једномесечни притвор.
Према последњим информацијама, Стефан и Милош су добро и опорављају се.

Још један напад забележен је на Божић, у селу Клокот код Гњилана, када је група Албанаца напала и претукла Стефана Томића (18) док се враћао са Божићне литургије.

После рањавања у Готовуши Срби из околине Штрпца блокирали су пут ка Урошевцу и започели протесте, а они су прекинути после разговора са представницима локалне власти и обећања полиције да ће поново поставити контролне пунктове.

ВУЧИЋУ, ПРОДАО СИ НАС! Протест у Косовској Митровици - режим губи контролу на северу КиМ (ВИДЕО)

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА